Provozovatelé sázek možná budou platit novou daň

Firmy podnikající v hazardním průmyslu si možná budou muset zvykat na další změny. Ministři budou posuzovat návrh ministerstva financí, aby sázkařské firmy platily novou daň namísto současných odvodů a poplatků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výherní automat

Výherní automat | Foto: Fotobanka stock.xchng

U sázkových her, které provozuje přímo sám jejich účastník, získají obce 80 procent této daně. Zbytek připadne státní pokladně.

Podle náměstka ministra financí Tomáše Zídka čekají novinky také firmy, které u nás provozují internetové sázení.

„Musí mít někde na kamenné pobočce možnost evidovat sázející tak, aby bylo jasně rozlišitelné, jestli člověk, který sází, je starší osmnácti let," popisuje Zídek.

Výkonný ředitel Asociace provozovatelů kurzovních sázek Marek Herman změny kritizuje. Podle něj už teď platí firmy podnikající v herním průmyslu vysoké daně.

„To zatížení není dobré. Většina politiků podlehla takovému úsilí, že chtějí zdanit loterie maximálně, ale vždycky je otázka, jak to zdanění nastavit. Kdo chce hodně, má málo. Jde o optimální nastavení a podle mého názoru je odvodové zatížení loterijních firem je příliš vysoké,“ míní Herman.

Podle něj by také měl připravovaný zákon výrazněji postihovat ty, kteří sázkové hry nabízejí nelegálně. „Nový zákon vůbec neřeší nelegální provozovatele. Podle našeho názoru je to velká chyba, protože my těm firmám musíme konkurenčně čelit. Ty firmy neplatí žádné odvody, žádné daně a mají velkou ekonomickou výhodu před českými firmami,“ tvrdí Herman.

Náměstek ministra financí ale s kritikou nesouhlasí. „Firmu ze zahraničí, která tady provozuje sázky načerno, je možno postihovat, zakazovat třeba reklamu na její produkty. Jediné, v čem je nový zákon otevřenější, je možnost účastí zahraničního kapitálu ve všech typech loterijního průmyslu,“ upřesňuje Zídek.

Václava Marešová, Mirko Kašpar, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme