Provozovatelům čerpacích stanic opět hrozí 300 milionová pokuta

Provozovatelům čerpacích stanic v Česku znovu hrozí, že budou muset zaplatit pokutu ve výši 313 milionů korun. V roce 2004 jí udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže za údajné uzavření kartelové dohody, o dva roky později ale rozhodnutí zrušil Krajský soud v Brně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší správní soud v Brně (Ilustrační foto)

Nejvyšší správní soud v Brně (Ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec | Zdroj: Český rozhlas

Antimonopolní úřad proti verdiktu podal stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu a ten dnes uznal, že se Krajský soud v Brně dopustil chyb. Rozsudek se tedy ruší a celá věc musí být znovu projednána.

"Nejvyšší správní soud vyhověl kasační stížnosti a zrušil rozsudek Krajského soudu v Brně z roku 2006. Krajský soud by se tak měl začít znovu zabývat návrhem provozovatelů čerpacích stanic na zrušení pokuty, kterou jim udělil antimonopolní úřad v roce 2004," vysvětlil mluvčí Nejvyššího správního soudu František Emmert.

Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže firmy v květnu 2001 společně zdražily pohonné hmoty asi o korunu a ceny udržovaly do konce listopadu, přestože nákupní cena benzinu klesala. Vyloučily tak konkurenci na trhu a přiměly spotřebitele platit víc. Účastníky řízení jsou společnosti Lukoil, Benzina, OMV, Shell a Agip.

Igor Maňour, Zuzana Kopuletá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme