Prozatimní plán na záchranu americké ekonomiky je hotov

Americký Kongres se dohodl na hlavních rysech záchranného plánu pro banky. Pomoc by měla být ve výši 700 miliard dolarů - v přepočtu téměř 12 bilionů korun. Zákonodárci ale musí ještě dokončit některé detaily dohody, než budou moci zveřejnit její finální podobu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze, dolary

peníze, dolary | Foto: www.archiweb.cz

Představitelé Kongresu se v noci setkali s ministrem financí Henrym Paulsonem. Jednali o definitivní podobě vládního fondu, který by měl odkupovat od finančních institucí špatné úvěry a ochránil je tak před masivními ztrátami a případným krachem.

Pokračuje tak snaha amaerické administrativy vytvořit plán na záchranu finančních trhů, která by podle vyjádření prezidenta George Bushe mohla mít katastrofické důsledky pro hospodářství USA, kdyby se okamžitě neřešila.

Schwarzenberg: Krize na finančním trhu v USA může ovlivnit financování radaru v ČR

Finanční krize ve Spojených státech se může podepsat na financování výstavby radaru v České republice. V New Yorku to stranou Valného shromáždění OSN připustil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, i když mu to nikdo z amerických představitelů neříkal: "Vůbec žádné signály nemám, ale očekávám, že po takové finanční krizi se všechny rozpočty krátí - to je zkušenost."

Demokrat Barack Obama i republikán John McCain podporují protiraketový radar v České republice. Shodli se na tom v prezidentské televizní debatě. Názor demokrata Obamy byl zatím předmětem spekulací. Karla Schwarzenberga jeho postoj nepřekvapuje:

"Poněvadž jsme byli v létě ve spojení s jeho štábem. Diskutovali jsme o tom. Taky už jednou něco podobného zaznělo z jeho strany. Tady nejde o zájmy demokratické či republikánské strany, nebo toho či onoho prezidentského kandidáta, tady jde o bezpečnost Západu a Spojených států."

Renáta Prátová, Vít Pohanka, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme