Průměrná cena balení léků oproti loňsku vzrostla

Výdaje na léky v České republice se loni vyšplhaly na 56 miliard korun. Průměrný Čech ročně spotřebuje zhruba 32 balení léků, to se ale nijak neliší ve srovnání se západoevropskými zeměmi. Průměrná cena jednoho balení léků dosáhla v loňském roce téměř 170 korun oproti zhruba 150 korunám v roce předchozím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky

Léky | Foto: Archiv ČRo

Některé grafy svědčí o mírném nárůstu spotřeby léků v České republice. Podle ředitele Národního ústavu pro kontrolu léčiv Milana Šmída se ale tato čísla v podstatě nemění. Jiná situace je ale v cenách léků. Ty totiž rostou. "Průběžně v posledních patnácti letech pozorujeme nárůst cen rok od roku a celkových výdajů na léky," řekl Šmíd. Kromě cen léků roste také v Česku počet lékáren. V loňském roce jich bylo na našem území něco přes dva tisíce.

K použití je také u nás povoleno asi dvacet tisíc léků. Registraci ale má kolem tří tisíc různých názvů léků. "Ve statistikách pracujeme s takzvanými registračními čísly. Těch je v České republice šest tisíc. Počet mezi jednotlivými roky kolísá," doplnil ředitel. Podle údajů ústavu se loni také zvýšil počet hlášených nežádoucích účinků u léků. Ne každý případ ale znamenal, že za zdravotní problémy může skutečně vedlejší účinek léku.

Vilém Janouš, Hana Jurášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme