Průměrná cena letenek na českém trhu se loni dostala nad 11 tisíc korun

Nejkratší letecká linka z Prahy míří do Mnichova, nejdelší přímé spojení má Letiště Václava Havla s jihokorejským Soulem. Ode dneška se provoz na linkách do 111 destinací, kam se lze z Prahy dostat bez přestupování, řídí letním letovým řádem. Letiště očekává růst počtu cestujících, ti se ale musí smířit s tím, že létání nejspíš zase o něco podraží.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Let nad mraky

Let nad mraky | Foto: Jan Rosenauer

Loni se průměrná cena letenek dostala na 11 080 korun. Nejvíc jich ale cestující koupili v ceně do sedmi tisíc. Až budete hledat co nejlevnější spojení, zaměřte se na lety do nových destinací nebo s novým dopravci, kteří slevami lákají zákazníky. Pokud vás v cestování neomezuje čas, leťte raději s přestupem.

„Většinou platí, že lety s přestupem jsou levnější než přímé lety. Příkladem může být New York. Cena letenky na přímý let vychází na zhruba 14 tisíc korun včetně všech příplatků a poplatků, letenka s přestupem od devíti tisíc korun,“ vysvětluje ředitel portálu Letuška.cz Josef Trejbal.

Přehrát

00:00 / 00:00

O cenách leteneck informoval redaktor Jaroslav Skalický

Ceny jsou také nižší na linkách, kde se o cestující přetahuje víc dopravců.

„Tady je nejlepším příkladem cestování na východ – do Moskvy nebo vůbec do Ruska, které vyjde dráž než cestování na stejné vzdálenosti do jižních destinací v Evropě, jako je Barcelona nebo Madrid, kde ta konkurence těch leteckých dopravců je podstatně vyšší,“ říká Trejbal.

Při troše štěstí se cestující mohou dostat ke skutečným cenovým bombám. „Stává se, že v prodeji se objeví tarif, který vznikne špatným výpočtem nebo nesprávným zobrazením v rezervačních systémech,“ popisuje Trejbal a dodává:

„Následky jsou pak velmi nepříjemné pro letecké společnosti, naopak velmi příjemné pro kupujícího, který je na internetu objeví. Příkladem budiž letenky do peruánské Limy, kdy se ceny pohybovaly kolem 3 tisíc korun oproti obvyklým 30 tisícům.“

Odlet nemusí být jen z Prahy

Odlety přitom nemusí být z Prahy, ale i tak se cesta - většinou z některého letiště v Německu - bohatě vyplatí. „Zákazník se na tyto ceny dostane prohledáváním internetu a nabídek letenek. A nebo si může požádat o zasílání novinek prodejců letenek, kteří se vyhledáváním těchto nabídek aktivně zabývají,“ radí Trejbal.

Levnější letenky najdete zpravidla také u nízkonákladových dopravců. Je ale třeba si dobře spočítat, jestli nakonec cesta se započítáním nejrůznějších příplatků a případně i dopravy do města ze vzdálenějšího letiště nevyjde dráž než s klasickou leteckou společností.

Airbus A310-300 společnosti ČSA | Foto: Jan Rosenauer

České aerolinie s novým letním řádem posilují spoje. Praha bude mít přes léto například opět přímé letecké spojení s New Yorkem. Americká letecká společnost Delta se na Letiště Václava Havla vrátí od konce května.

Podle ředitele letiště pro letecký obchod Stanislava Zemana zahrnuje nový řád přímá spojení do 111 měst. Nově například do ruského Permu, italské Florencie nebo francouzské Nice. Do mnoha dalších destinací aerolinky zvyšují počet týdenních frekvencí.

„Očekáváme tříprocentní nárůst cestujících. Stále třetinu tvoří Češi, druhou největší skupinou už druhým rokem budou cestující z Ruské federace, kterých je již na pražském letišti už 13 procent. A třetí jsou Britové, kteří tvoří šest procent cestujících,“ informuje Zeman.

ČSA rozšiřují spoje

České aerolinie posilují zejména směrem do západní Evropy. „Nové destinace společnosti easyJet Manchester a Edinburgh. Očekáváme velký nárůst víkendových destinací ČSA Florencie a Nice. Stejně jako se ČSA vrací do Mnichova a Curychu.

Máme po letech zpět skandinávské aerolinie, které budou létat už do čtyř skandinávských destinací – Helsinek, Osla, Stockholmu a Kodaně,“ popisuje Zeman.

Nejdelší přímé spojení má Letiště Václava Havla s jihokorejským Soulem. Na této trase budou díky spolupráci s Korean Air létat i České aerolinie. „Soul budou České aerolinie operovat dálkovým letadlem Airbus A330, dva lety týdně ve spolupráci s Korean Air. Čtyři frekvence bude nabízet Korean Air, cestující mohou de facto téměř každý letět do Soulu,“ dodává Zeman.

Zdražuje i Letiště Václava Havla

Cestující si na letišti Václava Havla v Praze připlatí. Po pěti letech se tu rozhodli zvýšit poplatky. „Jednak již pět let byly na stejné úrovni. Za tu dobu narostla inflace o více než 11 procent. Dalšími důvody jsou ceny energií, investice do budoucna. To všechno dosud letiště pokrývalo ze svých rezerv,“ vysvětluje mluvčí letiště Eva Krejčí a dodává:

„Dochází ke zvýšení odletové taxy o 40 korun. Doposud to bylo 525 korun, teď to bude 565 korun. Tato změna byla projednána už minulý rok jak s ministerstvem dopravy, tak s jednotlivými leteckými společnostmi. V říjnu byla publikována a od prosince už je v rezervačních systémech. To znamená, že v cenách letenky už je započítána.“

Jaroslav Skalický, Eva Rajlichová, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme