Průměrná cena potravin v Česku loni rostla nejrychleji v EU. A zvedá se dál

Ceny potravin se loni v Česku zvýšily nejvíce ze všech členských států Evropské unie. Podle aktuální zprávy o stavu zemědělství, kterou zveřejnil Ústav zemědělské ekonomiky a informací, zdražily za loňský rok potraviny v Česku průměrně o sedm procent. A zdražují dál. Někteří ekonomové předpokládají, že letošní růst cen už nebude tak velký, to však zřejmě ukáže až úroda.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

potraviny (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

V porovnání s průměrem celé unie rostly ceny potravin a nealkoholických nápojů v České republice více než dvaapůlkrát.

Loňský radikální růst měl však do značné míry administrativní příčiny. Hlavním důvodem bylo zvýšení sazby DPH u potravin z deseti na 14 procent.

Vývoj cen vybraných potravin
Jeden kilogram konzumního kmínového chleba stál v lednu 22 koruny, 88 haléřů, v červnu 22 koruny a 96 haléřů. Zdražil tedy o 8 haléřů na kilogramu.
Pečivo pšeničné bílé zlevnilo. V lednu stál kilogram 45 korun, 41 haléřů, v červnu 41 korunu a 28 haléřů. Cena klesla o víc než 4 koruny.
Kilogram čerstvého másla zdražil od ledna do června o 8 korun na 154 koruny. V únoru, březnu a dubnu však máslo zlevňovalo.
Za první půlrok zlevnila také vepřová krkovice. V lednu zaplatili zákazníci průměrně 115 korun, 96 haléřů za kilo, v červnu 112 korun a 6 haléřů.
O dvě koruny zlevnila vepřová kýta bez kosti. O korunu zdražily vepřová pečeně s kostí a plec. O korun zdražila také pravá svíčková, která ovšem v květnu byla naopak levnější.
Cena dál rostla u kuřat. V lednu byla celá kuřata o 10 korun dražší než v lednu předcházejícího roku, v červnu zdražila ještě o další korunu na průměrnou cenu 70 korun 20 haléřů. U kuřecích řízků se cena dost mění, za půl roku zdražily o 4 koruny na 147 korun, 80 haléřů za kilogram.
Ceny se mění také u vajec – zaleží ovšem na sezoně. V červnu stála 28 korun za 10 kusů, tedy o 7 korun méně než v lednu.
Plnotučné mléko za půl roku zdražilo o korunu na 21 korun a 60 haléřů za litr.
Zdroj: ČSÚ

Mimochodem v České republice se v posledních pěti letech zvýšila DPH u potravin o deset procentních bodů. To nemá v Evropě obdobu, snad s výjimkou Slovenska.

Za loňským cenovým skokem bylo také zdražení dovážených potravin. Protože potravin se do České republiky dováží stále více, může se tento vliv v určité míře letos také projevit.

Třeba analytik ČSOB Petr Dufek je, co se týká dalšího zdražování, optimistický.

„Podle mého názoru letos nebudou potraviny zdaleka tak rychle zdražovat jako loni. Hlavním důvodem loňského nárůstu byla vyšší daň z přidané hodnoty, což se letos neopakuje, a navíc v tuto chvíli máme vcelku pozitivní zprávy o letošní úrodě,“ řekl Dufek.

Podle předběžných údajů by například letošní sklizeň obilovin měla být o 17 procent vyšší než loni. Petr Dufek si myslí, že jestliže teď se růst cen potravin pohybuje kolem pěti šesti procent, na konci roku by měl dělat jen tři procenta.

Poněkud jinak to vidí analytik Home Credit Michal Kozub, který odhaduje, že potraviny budou zdražovat po celý rok.

„Důvody pro růst cen v letošním roce jsou prakticky dva. Jeden je ten, že v Česku panuje obecně neúroda – letošní rok nepřeje zemědělcům, jaro bylo relativně chladné a v České republice byly také povodně, což samozřejmě výrazně omezí úrodu. Na druhou stranu máme tady faktor dovozních cen, kdy obecně světové ceny potravin rostou a samozřejmě tlačí i na to, aby v České republice ceny rostly,“ uvedl Kozub.

Celkové zdražení však neznamená zvýšení cen u všech komodit. Údaje Českého statistického úřadu mluví o tom, že zatímco za letošní první půlrok třeba chléb zdražil, bílé pečivo je levnější. O ceně rozhoduje také roční období.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme