Průměrná hrubá mzda v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně rostla. Přesáhla 31 500 korun

Průměrná hrubá mzda v Česku se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšila o 2458 korun na 31 516 korun. Nominální nárůst tak činil 8,5 procenta. Reálně po zahrnutí růstu spotřebitelských cen byla mzda vyšší o šest procent. Informoval o tom v úterý Český statistický úřad. Medián mezd, který představuje mzdu přesně uprostřed rozdělení hodnot mezd, vzrostl o 9,8 procenta na 27 719 korun.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 11:02 4. 12. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, finance, bankovky (ilustrační foto)

Peníze, finance, bankovky (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

„Průměrná mzda vzrostla ve 3. čtvrtletí 2018 ke stejnému období minulého roku o 8,5 procenta, což je jen o desetinu procentního bodu méně než ve dvou minulých čtvrtletích,“ uvedli statistici.

Průměrná mzda vzrostla na 31 851 Kč, dvě třetiny zaměstnanců na ni ale nedosáhnou

Číst článek

„V reálném vyjádření byl růst slabší, mzdy vzrostly o 6,0 procenta, zatímco v prvním pololetí roku 2018 to bylo o 0,4 procentního bodu více,“ dodali.

Podle nich se nejvíce zvyšovaly výdělky v oborech, kde dominuje stát, tedy ve vzdělávání, veřejné správě, obraně nebo ve zdravotní a sociální péči.

Mezi komerčními oblastmi byl výrazný nárůst výdělků v oblasti nemovitostí a ve stavebnictví. Z hlediska krajů nejvíce stouply průměrné mzdy na jihu Čech, naopak nejméně v Plzeňském kraji.

Nejvyšší průměrné výdělky dál pobírají lidé v Praze, i když se zde zvýšily méně než ve zbytku republiky. Regionem s nejnižší mzdovou úrovní zůstal Karlovarský kraj.

Proti předchozímu čtvrtletí vzrostl průměrný výdělek po očištění od sezonních vlivů o dvě procenta. Za letošní 1. až 3. čtvrtletí činila průměrná mzda 31 225 korun, což je meziročně o 2463 korun více. Reálný nárůst za prvních devět měsíců letošního roku činil 6,3 procenta.

Většina zaměstnanců průměrnou mzdu nemá

Průměrná mzda roste v Česku v meziročním srovnání nepřetržitě od začátku roku 2014, hlavně díky dobrému vývoji ekonomiky a tlaku na růst mezd v důsledku nedostatku lidí na trhu práce. Obecně však platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Medián mezd činil v letošním třetím čtvrtletí u mužů 29 842 korun a u žen 25 206 korun. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu zhruba mezi 14 221 a 49 376 korunami.

Podle ředitele odboru statistiky práce a rovných příležitostí Českého statistického úřadu Dalibora Holého ale medián roste podstatně rychleji než průměrná mzda, která je hodně ovlivněna vysokými výdělky.

Rostou především mzdy v nižší oblasti. U žen s nejnižšími výdělky je nárůst takřka dvacetiprocentní,“ doplnil Holý.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme