Průměrná mzda loni stoupla; dvě třetiny zaměstnanců na ni nedosáhnou

21 692 korun - taková byla loňská průměrná hrubá měsíční mzda v Česku. Oproti roku 2006 se tak zvýšila o 1 485 korun, oznámil to Český statistický úřad. V meziročním srovnání to představuje růst o 7,3 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze v dlaních

Peníze v dlaních | Foto: Eva Davidová

Jak říká hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík, reálně, tedy po odečtení růstu cen, nám mzdy stouply o 4,4 %. "Což je nejrychlejší růst od roku 2003, ale zároveň to čtvrté čtvrtletí znamenalo velmi podstatné snížení růstu tempa reálné mzdy. Ukazuje to, že takové ty štědré dne jsou už za námi a zejména vysoká inflace krotí mzdový vývoj v reálném vyjádření," připomněl Mertlík.

Nejvyšší průměrná mzda zůstává v oboru finančního zprostředkování 39 554 Kč, v tomto oboru jako jediném ale meziročně klesla. Letos by platy měly růst ještě o něco rychleji, vysoký růst cen z nich ale ukrojí podstatný krajíc a reálná mzda tak poroste pomalu

"Podle našeho odhadu by to mělo být více než v loňském roce, asi o 8 %, ale pokud toto bude naplněno, tak při míře inflace, která se bude blížit k 5 % by to znamenalo pouze 2,5% nárůst reálných mezd, což je nejnižší za mnoho let - naposledy byl takhle nízký v roce 2000", upozornil Mertlík.

Ekonomové ale upozorňují, že na průměrnou mzdu nedosáhnou dvě třetiny zaměstnanců.

Milan Kopp, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme