Průměrná mzda loni vzrostla, více lidem z podnikatelské sféry

Průměrná mzda v Česku se loni zvýšila. Meziročně vzrostla téměř o 3 procenta na 25 101 korun. Více se podle Českého statistického úřadu dařilo pracovníkům v podnikatelském sektoru než ve státním zaměstnancům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky a kalkulačka

Bankovky a kalkulačka | Foto: Ladislav Bába

V některých odvětvích se průměrná mzda ale loni snížila. Například v oblasti nemovitostí, kde klesla o více než pět procent. Tady je ale zajímavé to, že makléři většinou nemají pevnou měsíční mzdu, zaměstnavatel jim místo toho vyplácí provizi.

Ta se ale loni mírně snížila, a to z toho důvodu, že ceny nemovitostí klesly. Například podle odhadů realitního makléře Jana Zachystala ze společnosti Remax v průměru o 5 procent. Vedle oblasti realit se mzda snížila také v pohostinství nebo ubytování.

Naopak nejvíce průměrná mzda rostla v bankovnictví a pojišťovnictví, oproti předchozímu roku se loni zvýšila téměř o 9 procent. Jednak je to podle analytiků tím, že finanční domy zvyšují tržby, a mohou tak své zaměstnance lépe zaplatit. Druhým důvodem jsou podle analytika společnosti ČP Invest Michala Valentíka klesající náklady.

„Náklady klesají jednak z toho, že firmy jsou efektivnější, a jednak proto, že propouštějí zaměstnance. Tím pádem potom produktivita na jednoho zaměstnance se zvyšuje, a tím pádem může růst mzda v daném sektoru,“ vysvětlil Valentík.

Vedle pojišťovnictví a bankovnictví rostla mzda také v zemědělství nebo zpracovatelském průmyslu.

Vývoj průměrné hrubé měsíční mzdy v Česku (2000-2012) | Foto: ČTK

Mzda stoupla také ve čtvrtém kvartále, což ovlivnilo čísla za celý rok. V posledním kvartále se totiž průměrná hrubá mzda zvýšila téměř o 4 procenta. Hlavním důvodem byla podle statistiků výplata mimořádných odměn u nejlépe placených pracovníků.

Peníze jim zaměstnavatel vyplatil právě v těchto měsících, obvykle na ně pracovníci čekají až do prvních měsíců následujícího roku.

Ve srovnání státního a soukromém sektoru se o něco lépe dařilo lidem z podnikatelské sféry. Jim průměrná měsíční mzda rostla téměř o 3 procenta, zatímco v nepodnikatelské zhruba o 2 procenta.

Vývoj reálné mzdy v Česku (1993-2012) | Foto: ČTK

mta, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme