Průměrná mzda se loni zvedla o 8,5 procent

Průměrná hrubá mzda se loni zvýšila o 8,5 procenta. Každý Čech si tedy vydělal průměrně o 1150 korun více než v předchozím roce a bral kolem 14 tisíc 600 korun hrubého. Více než polovinu jeho výdělku ale spolkla inflace: ve skutečnosti se tedy platy zvýšily jen o 3,6 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Průměrná hrubá mzda se loni zvýšila o 8,5 procenta. Každý Čech si tedy vydělal průměrně o 1150 korun více než v předchozím roce a bral kolem 14 tisíc 600 korun hrubého. Více než polovinu jeho výdělku ale spolkla inflace: Ve skutečnosti se tedy platy zvýšily jen o 3,6 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu. Jeho mluvčí Jana Bondyová dodává, jaké byly rozdíly mezi průměrnými příjmy v jednotlivých krajích. "Tradičně nejvyšší mzda zůstala v Praze - ve výši 18 tisíc 416 korun a nejnižší v Olomouckém kraji 12 483 korun, to znamená stejně jako to bylo před čtvrt rokem."

Markéta Kaclová, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme