Průměrná mzda stoupla o 562 korun na 24 089

Podle údajů Českého statistického úřadu průměrná mzda v Česku v letošním třetím čtvrtletí meziročně stoupla o 562 korun na 24 089 korun. Byla tak vyšší o 2,4 procenta. Reálně, tedy po odečtení inflace, se zvýšila o 0,6 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

české peníze bankovky

české peníze bankovky | Foto: Eva Odstrčilová

V předcházejícím období činil průměrný plat 23 984 korun. Průměrné mzdy ale podle odhadů nedosáhnou dvě třetiny zaměstnanců.

Mzdy rostly hlavně v podnikatelském sektoru. Naopak nižší mzdy jsou ve veřejném sektoru, protože stát už začal šetřit.

„Je to důsledkem přetrvávající špatné situace na českém trhu práce, kde je stále patrný příliš velký počet lidí bez práce, který tlačí mzdy na relativně nízké úrovně. Vedle toho vidíme a budeme vidět i do budoucna efekt toho, že stát šetří,“ říká analytik Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Podle analytiků se zřejmě jedná o jeden z posledních růstů. Pokud příští rok ekonomika zpomalí, zbrzdí také růst mezd. Navíc reálné mzdy příští rok ovlivní inflace způsobená zvýšením daně z přidané hodnoty.

„Očekávám, že i příští rok, pokud zde nebudeme mít nějakou finanční krizi a pokud dojde pouze k výraznému zpomalení českého hospodářství, budou reálné mzdy stagnovat,“ dodává Bureš.

Průměrná mzda v Česku je asi o pětinu vyšší než v Polsku a o čtvrtinu vyšší než na Slovensku. Na druhé straně ale nedosahuje ani 30 procent německého průměrného platu.

Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku ve III. čtvrtletí (2004 - 2011)

Renáta Prátová, Tomáš Medek, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme