Průměrná mzda v pololetí 14 740 korun

Ekonomický růst s sebou nahoru táhne mzdy. Ty se v pololetí letošního roku zvýšily o 1255 korun na 14 740 korun. Reálná mzda přitom meziročně vzrostla o čtyři procenta. Ekonomové dávají růst mezd do souvislosti zejména s růstem ekonomiky, makroekonomickou stabilitu podle nich neohrožuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zatímco průměrná mzda vzrostla za uplynulý rok o 9 procent, spotřebitelské ceny se zvýšily o procent pět. Ekonomové se přesto neobávají, že by vyšší růst mezd mohl vést k posílení inflačních tlaků. Podle Petra Zahradníky z Conseque Finance mzdy reagují mimo jiné na rostoucí produktivitu práce. "V současné době, kdy česká ekonomika roste, tak se tento růst musí projevit i v mzdovém vývoji. Spíše tady před zveřejněním dnešních údajů hrozilo riziko nadměrného růstu, například převyšujícího deset procent v nominálním vyjádření." Toto číslo už by podle Zahradníka bylo hrozivé, zejména z hlediska udržení inflace na přijatelné úrovni.

Vývoj mezd je podle ekonomů důležitou informací před zítřejším zasedáním bankovní rady České národní banky. Ta by totiž mohla na nárůst mezd vyšší než 10 procent reagovat opětovným zvýšením úrokových sazeb.

Bohumír Mazáč, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme