Průměrná mzda ve 3. čtvrtletí přesáhla 26 tisíc korun, rostou i tržby obchodníkům

Průměrná mzda v České republice ve 3. čtvrtletí meziročně stoupla o 944 koruny. V průměru byla 26 072 koruny. Nominálně vzrostla o 3,8 procenta, reálně - po odečtení inflace - o 3,4 procenta. To je více, než čekali analytici, kteří své odhady opírají o stabilní růst české ekonomiky. Ti předpokládali reálný růst mezd kolem 3 procent. Rostou i tržby obchodů, Češi mají práci a nebojí se utrácet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peněženka

peněženka | Foto: Fotobanka Pixabay

Na průměrnou mzdu ale obvykle většina zaměstnanců nedosáhne. Její hladinu totiž zvyšují nejvyšší příjmy.

Nejvíce vypovídajícím údajem je proto takzvaný medián, který neměří průměr, ale nejčastější položku. Představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed mzdového rozdělení, to znamená, že polovina hodnot mezd je nižší a druhá polovina je vyšší než medián.

Medián mezd byl ve 3. čtvrtletí 22 530 korun. A meziročně vzrostl dokonce o 3,9 procenta. Z toho je patrné, že mzdy skutečně rostou většině zaměstnanců.

Mzdy v krajích ČR ve 3. čtvrtletí 2015 | Foto: ČTK

Spotřeba domácností zvýšila obchodní tržby

Z růstu mezd profitují i obchodníci. Podle statických údajů stouply tržby v českém maloobchodě v říjnu meziročně o 5,6 procenta. To je údaj, ve kterém nejsou prodeje aut.

Tržby rostly ve všech typech obchodů. České domácnosti se totiž nebály utrácet ani v úvodu posledního kvartálu roku. Klesající ceny u řady výrobků, zkracující se řady nezaměstnaných a vysoká důvěra v ekonomiku patřily mezi hlavní faktory silně rostoucího maloobchodu.

A i to může předznamenávat, že i v závěru roku bude velice uspokojivě růst výběr daní. Státní rozpočet za letošní rok tak s největší pravděpodobností skončí mnohem menším schodkem, než se původně předpokládalo.

Tržby maloobchodu za říjen 2014 - 2015 | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme