Průměrná mzda vloni vzrostla na 23.951 korun

Průměrná mzda v loňském roce vzrostla meziročně o 463 korun na 23.951 korun. Znamená to, že se reálně po odečtení inflace zvýšila o půl procenta. Čísla dnes zveřejnil Český statistický úřad. Podle něj je to nejnižší růst průměrné mzdy od začátku srovnatelné časové řady v roce 2000.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mince

mince | Foto: Fotobanka stock.xchng

V samotném loňském čtvrtém čtvrtletí průměrná mzda meziročně stoupla o 239 korun na 25.803 korun, tedy o 0,9 procenta. Reálně mzdy v posledním čtvrtletí loňského roku poklesly o 1,2 procenta.

Nejvíc si pohoršili zaměstnanci ve veřejné sféře, kterým vloni reálně průměrná mzda klesla o skoro o šest procent. Podle ekonoma Raiffaisenbank Pavla Mertlíka to odpovídá to vládní hospodářské politice škrtů.

„Dieta, kterou nasadil stát zaměstnancům již ve čtvrtém čtvrtletí, je skutečně velmi výrazná. Došlo tak v důsledku toho k celkovému poklesu reálných mezd v ekonomice, protože veřejný sektor představuje zhruba třetinu zaměstnanců,“ uvedl Mertlík.

„Další národohospodářské důsledky takovéhoto vývoje mohou být pouze negativní, protože snížené mzdy znamenají nižší poptávku,“ dodal ekonom.

Tomáš Medek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme