Průměrná mzda vzrostla na 23.513 korun

Za druhé čtvrtletí se v Česku průměrně zvýšila mzda o 542 koruny na 23.513 korun. Jde o meziroční růst 2,4 procenta. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (vzor tisícikoruny).

Peníze (vzor tisícikoruny). | Foto: Tomáš Adamec

Nejvíce si polepšili zaměstnanci v Libereckém kraji, a to až o 4 a půl procenta. Naopak nejmenší změnu zaregistrovali pracující v Praze a Jihomoravském kraji, kde mzda vzrostla jen o něco málo přes jedno procento.

Čísla ale příliš důvodů k radosti nezavdávají. Se započtením inflace si totiž Češi polepšili v průměru jen o 1,4 procenta. Takto nízký růst podle analytika společnosti Atlantik finanční trhy Petra Sklenáře dokládá jen pozvolné oživování ekonomiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Helenou Horskou z Raiffeisenbank a Alešem Křížkem z Robert Half International o růstu mezd

„Meziroční růst 2,4 procenta je druhý nejnižší za posledních deset let. Ten nejnižší byl 2,2 procenta na začátku letošního roku. Odpovídá to tomu, že ekonomika, především trh práce, se velmi pozvolně dostává z předchozího propadu,“ řekl Sklenář.

Ne všem odvětvím navíc plat stoupl. Meziročně se snížil lidem pracujícím v dopravě a skladování a ve vzdělávání. Naopak největší růst zaznamenaly obory těžba a dobývání, výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla a také zdravotní a sociální péče.

Nejvyšší nominální mzda v peněžnictví a pojišťovnictví byla zhruba 3,6krát vyšší než v ubytování, stravování a pohostinství, kde byla naopak nejnižší, uvedl Český statistický úřad.

V úhrnu na průměrnou mzdu v Česku nedosáhnou zhruba dvě třetiny zaměstnanců.

V soukromém sektoru budou poprvé vyšší mzdy

„Ve druhém čtvrtletí letošního roku jsme zaznamenali výrazné oživení české ekonomiky a růst mezd je tohoto zlepšení odrazem. Na mzdách naopak šetřil stát, který právě v tomto období ohlásil první škrty,“ říká analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Růst mezd se už projevil, podle červnových údajů za maloobchodní tržby začala výrazněji růst spotřeba. Neprodávala se jen auta, ale také ostatní spotřební zboží.

„Bohužel si myslím, že toto zlepšení je pouze přechodné. V nominálním vyjádření klesne průměrná mzda v příštím roce pod 2 procenta a stát se chystá vzít občanům zhruba 43 miliard korun ve formě vyšších daní nebo nižších dávek,“ varuje Horská.

„V soukromém sektoru to také nebude výrazně lepší, firmy se budou snažit šetřit. Ale zřejmě poprvé uvidíme, že průměrná mzda v soukromém sektoru převýší mzdu ve veřejném sektoru,“ upozorňuje.

Statistický údaj o růstu mezd používají někteří zaměstnanci k vyjednání zvýšení platu. „Je to nástroj, který nemá velkou sílu. Jde o analytické číslo. Navíc ve všech oborech platy nerostly,“ uvádí Aleš Křížek, ředitel společnosti Robert Half International, která vývoj platů v Česku pravidelně sleduje.

Martin Hromádka, Martin Drtina, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme