Průměrně jsem si vydělali 17 738 korun

17 738 korun - přesně na tolik se ve 3. čtvrtletí vyšplhala průměrná hrubá měsíční mzda. Podle Českého statistického úřadu meziročně vzrostla o 7,3 procenta. Zaměstnanci si tak v průměru měsíčně vydělali o 1205 korun více než před rokem. Po odečtení inflace si lidé za své mzdy koupí o čtyři procenta více zboží a služeb než loni. Nejvyšší platy tradičně pobírali finančníci a bankéři. Naopak nejnižší mzdy měli lidé zaměstnaní v hotelech a jídelnách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dělník

dělník | Foto: Blanka Černá

Průměrné mzdy rostou. V letošním třetím čtvrtletí jsme si měsíčně vydělali v průměru o 1200 korun hrubého víc než loni ve stejném období. Mzdy se totiž zvýšily o 7 procent na 17.700 korun. Podle Jana Srba z Českého statistického úřadu berou tradičně nejvíc zaměstnanci bank, pojišťoven a leasingových společností. "Tam dosáhla průměrná mzda 33 tisíc korun. Na tom opačném pólu jsou odvětví ubytování a stravování s pouhými 13 tisíc a chov ryb, rybolov, kde ta mzda je jen o málo vyšší."

Po odečtení inflace jsme si mohli koupit o čtyři procenta více zboží a služeb než loni. Dvě třetiny zaměstnanců ale pobírají nižší mzdu, než je průměrných 17.700 korun. "Ono je to tím, že ta škála jednotlivých mezd na tom nejnižším konci má své ohraničení v podobě minimální mzdy, zatímco ten opačný konec s těmi nejvyššími mzdami tam ta hranice jakoby není."

Markéta Kaclová, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme