Průměrné mzdy ve veřejném sektoru mají stoupnout o pět procent

Nárůst průměrných mezd ve veřejném sektoru o pět procent slibuje pro rok 2009 ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle ministra Petra Nečase dosáhne celkový objem mzdových prostředků ve veřejném sektoru téměř 138 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas

Petr Nečas | Foto: Luboš Wišniewski

"Celkový objem na mzdové prostředky ve veřejném sektoru placené ze státního sektoru se zvyšuje o pět procent v příštím roce, to znamená zvyšuje se na 137 miliard korun. S tím, že navýšení o pět procent nebude plošné, bude děláno selektivně - jako priorita jsou bráni pedagogičtí pracovníci regionálního školství. Takže zhruba čtyři miliardy z toho sedmimiliardového navýšení jdou na platy v této sféře a tři miliardy jdou do zbytku veřejného sektoru," poznamenal Nečas.

V letošním roce je průměrná mzda zaměstnance 22 739 Kč a celkový objem mzdových prostředků ve veřejném sektoru 131 miliard Kč.

Odboráři po vládě požadují zvýšení platů zaměstnanců ve veřejné sféře o osm procent. Ministři budou s odborářskými předáky o jejich požadavcích ještě jednat. Podle Nečase ale nejsou ochotni prohloubit deficit státního rozpočtu a nepřekročí zákonem určené výdajové limity.

Milan Kopp, Kateřina Rózsová-Horálková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme