Český průmysl v říjnu poprvé po 16 měsících vzrostl. Přispěla k tomu hlavně automobilová výroba

Průmyslová produkce v Česku v říjnu meziročně vzrostla o 1,3 procenta. Do růstu se tak dostala poprvé od května 2019. Přispěla k tomu hlavně výroba automobilů. Vyplývá to z dat očištěných o vliv počtu pracovních dnů, která v úterý zveřejnil Český statistický úřad. Meziměsíčně průmysl vzrostl o tři procenta.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba auta (ilustrační foto)

Průmyslová produkce v Česku v říjnu meziročně vzrostla o 1,3 procenta. Do růstu se tak dostala poprvé od května 2019. Přispěla k tomu hlavně výroba automobilů | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Průmysl dosud meziročně klesal 16 měsíců v řadě, od počátku letošního roku se produkce snížila celkově o zhruba deset procent. V září byl pokles zhruba dvě procenta, například v dubnu během první vlny koronaviru byl ale více než třetinový.

Opatření jsou nelogická, povedou ke krachům a propouštění, kritizuje šéf Hospodářské komory

Číst článek

„Na rozdíl od stavebnictví druhá vlna koronaviru zatím průmysl výrazně nezasáhla,“ uvedl ředitel odboru statistiky průmyslu Českého statistického úřadu (ČSÚ) Radek Matějka.

Důvodem lepšího vývoje v poslední době je hlavně automobilový segment. „Snaží se alespoň částečně dohonit jarní výpadek ve výrobě,“ podotkl Matějka. V říjnu se výroba aut meziročně zvýšila o téměř 14 procent. Lepší výsledek než loni v říjnu zaznamenala také výroba pryžových a plastových výrobků nebo elektrických zařízení.

Průmyslová i stavební výroba v Česku zmírnily pokles. Pohoršila si stavba bytů, kanceláří a silnic

Číst článek

Naopak o téměř 12 procent klesla výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla, výroba strojů si pohoršila o více než šest procent. V případě oprav a instalace strojů a zařízení přesáhl meziroční pokles 15 procent.

Hodnota nových zakázek vzrostla o 5,2 procenta. Objednávky ze zahraničí byly vyšší o 8,4 procenta, tuzemské zakázky ale klesly o 1,7 procenta. Také v tomto případě k celkovému meziročnímu růstu nejvíce přispěla výroba automobilů.

„Meziroční pokles zaměstnanosti se v říjnu, podobně jako v září, držel na úrovni čtyř procent,“ dodal Matějka. Průměrná měsíční mzda zaměstnanců v průmyslu vzrostla o 2,5 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme