Průmysl nestíhá plnit zakázky ze zahraničí. Česku chybí pracovníci

Tempo růstu exportu by na konci třetího čtvrtletí mělo být vyšší než 11 procent, ukazuje Index exportu. Český průmysl ale nestíhá plnit požadavky zákazníků ze zahraničí. Hlavním důvodem je nejen nedostatek kvalifikovaných, ale už i nekvalifikovaných pracovníků. Na tiskové konferenci to v úterý uvedli zástupci Asociace exportérů a Raiffeisenbank.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Současný ekonomický model se podle Klimeše vyčerpal. „Pokud chceme vyšší mzdy, potřebujeme jinou ekonomiku, ale i daně a sociální systém,“ tvrdí. (ilustrační foto)

Současný ekonomický model se podle Klimeše vyčerpal. „Pokud chceme vyšší mzdy, potřebujeme jinou ekonomiku, ale i daně a sociální systém,“ tvrdí. (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Plnění nových zakázek je pro vývozce stále těžší, jelikož naráží na bariéry na trhu práce. Ten dlouhodobě vykazuje nedostatek pracovních sil, mezera mezi hledajícími zaměstnání a počtem nabízejících pracovních míst se v současné době snížila na nejnižší úroveň od devadesátých let," uvedla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

České firmy slaví úspěch na exotických trzích. Do Indie vyvážejí auta, do Zambie traktory

Číst článek

Od letošního května se Index exportu drží nad úrovní deset procent a průměr za prvních devět měsíců činí 10,7 procenta, což bylo naposledy v roce 2010.

„Národní vývoz však za prvních pět měsíců letošního roku v průměru roste 'jen' o 6,3 procenta, což signalizuje, že průmysl nestíhá splnit požadavky našich zákazníků ze zahraničí. Hlavním důvodem je nedostatek pracovníků, který se blíží číslu 200 tisíc," dodal místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Na druhý kvartál roku předpovídá Index exportu růst vývozu nejméně o deset procent meziročně. Na první čtvrtletí index předpovídal růst vývozu v průměru o 9,4 procenta, realita byla 8,2 procenta.

„Tempo růstu exportu bude i dál překonávat přírůstky z předchozích dvou let," dodala Horská. V březnu hodnota vývozu v národní metodice dosáhla historického maxima 333 miliard korun. Růst exportu v květnu dosáhl meziročně 10,2 procenta.

Tuzemský růst vývozu táhne oživení v západní a jižní Evropě a v USA. Rovněž také nové zakázky. Mění se struktura vývozu do Ruska, kam se čeští exportéři vrací. Do země ale nyní vyvážíme spíše polotovary než hotové výrobky.

Posilování koruny podle Horské není brzdou posilování českého exportu, tuzemské firmy se včas zajistily proti změně kurzu. Celkové dopady intervence ČNB na export vyčíslila Asociace exportérů na 1,3 bilionu korun, 53 pct z toho jsou přímé dopady, 47 procent částky je ochrana před přirozeným posilováním koruny. Česká měna zatím posílila o 1,9 procenta z 27 korun během intervence.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme