Průmysl si polepšil, stále je ale v propadu

Průmyslová výroba se v srpnu meziročně propadla o 8 procent. Meziměsíčně se ale vrátila k růstu o 4 procenta. Přitom ještě v červenci průmysl klesal meziročně skoro o pětinu. Údaje oznámil Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmysl

Průmysl | Foto: Fotobanka stock.xchng

Za poklesem stojí hlavně výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků a také produkce základních kovů, výroba strojů a zařízení a výroba elektrických zařízení. Rostla naopak výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů.

Ve stavebnictví v srpnu pokračoval růst u inženýrských staveb, klesá naopak pozemní stavitelství.

Zda má průmysl to nejhorší za sebou je však stále otázkou. Podle analytika analytika Raiffeisenbank Michala Brožky záleží na úhlech pohledu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Průmyslová výroba oslabila v meziročním srovnání jen o 8,4 procenta. Více s analytikem Raiffeisenbank Michalem Brožkou, analytikem Svazu průmyslu a dopravy Oldřichem Körnerem a prezidentem Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václavem Matyášem.

"Faktem je, že průmysl se nyní konsoliduje, a to při stále nízké úrovni výstupu a za přispění zahraničního šrotovného. Dá se ale očekávat nová vlna propouštění, zvýšení míry nezaměstnanosti s negativním vlivem na domácí poptávku," uvedl Brožka pro Rádio Česko a dodal:

"Zahraniční poptávka vzrůstá a dochází k efektu takzvaného narovnání a obnově zásob, což je jednoznačně pozitivním jevem. Výhled na začátek roku 2010 ale nadále zůstává nejistý."

Igor Maňour, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme