Průmysl stále roste

Průmyslová produkce si v červnu připsala další významný meziroční růst o více než 15 procent. Průmysl tak roste nepřetržitě už 22 měsíců, zároveň čtvrtý měsíc přesáhl deset procent. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Nejlépe jsou na tom elektrotechnický, ocelářský a automobilový průmysl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dělník

dělník | Foto: Jan Rosenauer

V červnu se opět dařilo základní kovovýrobě, hutím, výrobcům dopravních prostředků a také výrobě elektrických a optických přístrojů.

Podle hlavní ekonomky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové se daří zvyšovat výrobu nejvíce v technologicky náročných oborech. To prý svědčí o tom, že domácí průmysl je poměrně hodně rozvinutý: "Navíc právě v těchto odvětvích, kde hodně vyrábíme, se nám daří také hodně vyvážet. Takže to prokazuje konkurenceschopnost českého průmyslu."

S růstem průmyslové výroby rostou také tržby jednotlivých firem. V červnu to bylo o téměř 15 %. Důležitým faktem je však také skutečnost, že se daří zvyšovat produktivitu práce. To nám prý pomáhá dotahovat ekonomiku západu.

"V červnu se oproti stejnému období loňského roku zvýšila produktivita práce o více než 15 %," připomněla Šichtařová.

Méně potěšitelné je to prý ale pro zaměstnance průmyslových podniků. S růstem produktivity práce se prý snižuje potřeba nových pracovních míst.

Milan Kopp, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme