Průmysl v červnu zpomalil meziroční tempo růstu

Průmyslová výroba v červnu meziročně vzrostla o 3,7 procenta, což je sice méně než o měsíc dříve, přesto je to ale lepší výsledek, než ekonomové čekali. Ukazuje se tak, že nové automobily z Kolína stále více pomáhají našemu průmyslu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

železárna

železárna | Foto: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Ten má podle odborníků velký potenciál a o tom svědčí i to, že stále roste objem nových zakázek. Ceny průmyslových výrobců rostou také pomaleji, a to se dotkne podle analytičky Markéty Šichtařové každého z nás.

"Ceny v průmyslu se s určitým zpožděním promítají i do koncových cen ve spotřebitelské inflaci. Protože ceny v průmyslu zpomalují, má to vliv na to, že ceny spotřebitelské rostou velice pomalu."

"Druhá polovina tohoto roku by sice měla být ve znamení mírného růstu spotřebitelských cen, bude však velmi pozvolný. Například za rok předpokládáme, že spotřebitelská inflace dosáhne jen 2,3 %," předvídá Šichtařová.

Milan Kopp, Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme