Průmysl v Česku dál stagnuje, obrat je v nedohlednu

Ekonomika v České republice zůstává ve fázi stagnace. Průmyslová výroba v květnu meziročně klesla o 22 procenta. Údaje dnes zveřejnil statistický úřad. Největší problémy měly podniky, které vyrábějí stroje a zařízení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmysl

Průmysl | Foto: Fotobanka stock.xchng

Stejné špatné zprávy přicházejí už od začátku roku a zlepšení je zatím v nedohlednu, myslí si ekonom ČSOB Petr Dufek. "Nejnovější čísla ukazují, že česká ekonomika se dále propadá a v podstatě nenaznačují žádný obrat nebo alespoň stabilizaci. Jsou to velmi špatná čísla, která jenom potvrzují dosavadní trend," řekl Dufek.

Podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka je jedním z důvodů skutečnost, že je stále málo zakázek. "Od ledna do současnosti se ekonomika takzvaně vlní u dna, horší je to, že se stále nezlepšují průmyslové zakázky a tudíž není znát žádné světlo na konci tunelu. Naopak do budoucna se neobjevují vůbec žádné známky zlepšení české ekonomiky," řekl Mertlík.

Snížila se také stavební produkce - v květnu ve stálých cenách meziročně o 2,1 procenta, v dubnu přitom stavební výroba stejným tempem rostla.

Igor Maňour, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme