Průmysl ve světě hlásí oživení

Ve Spojených státech průmyslová výroba v prosinci posílila na nejvyšší úroveň za poslední tři roky; v Číně šlo o růst na pětiletá maxima; Evropa hlásí nejvyšší úrovně za jednadvacet měsíců. Čili všude nad úrovní před propuknutím hospodářské krize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba lékařských nástrojů

Výroba lékařských nástrojů | Foto: Tomáš Adamec

Ředitel sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy Boris Dlouhý toto oživení vysvětlil na Rádiu Česko výkyvy při průběhu hospodářské recese, a proto otázkou je, zda je nárůst udržitelný. Druhou věcí pak jsou státní intervence, které recesi zmírnily.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj hospodářské recese rozebral ředitel sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy Boris Dlouhý

"První věc, kterou je třeba jasně říci je, že vývoj je těžko odhadnutelný a otevírá prostor pro subjektivní názory. Osobně se domnívám, že hospodářská recese ještě nekončí a dojde k dalšímu poklesu. To znamená přikláním se k tvaru vývoje hospodářské recese jako dvojité w," řekl Dlouhý.

Za rozhodující faktory výkonnosti českého průmyslu považuje vývoj vnějšího prostředí, to znamená hlavně vývoj ekonomiky Evropské unie a z ní zejména Německa.

"Domnívám se, že letos nás čeká období stabilizace, chcete-li stagnace, to znamená růstu průmyslu a HDO kolem kladné nula. Je pravad, že se recese méně dotýká potavnářského průmyslu nebo farmacie. Ale obecně se domnívám, že nyní půjde o rok stagnace," zhodnotil Dlouhý vyhlídky na 2010.

Milan Kopp, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme