Průmyslová výroba v Česku letos meziročně stoupla o 3,1 procenta. Meziměsíčně ale klesla

Průmyslová výroba v Česku letos v říjnu meziročně stoupla o 3,1 procenta, růst však zpomalil ze zářijových 8,3 procenta. Vliv na výsledky měla výroba aut, která stála také za meziměsíčním poklesem produkce o 3,7 procenta. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 18,1 procenta, proti září objednávek ubylo. Čísla ve středu na svém webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Indický automobilový průmysl v posledních měsících zažívá rozsáhlé propouštění zaměstnanců v důsledku propadu prodeje aut a motocyklů

Vliv na výsledky měla výroba aut, která stála také za meziměsíčním poklesem produkce o 3,7 procenta (ilustrační foto) | Foto: Adnan Abidi | Zdroj: Reuters

Za říjnovým meziročním růstem průmyslu byl výhradně vývoj ve výrobě motorových vozidel, u které se stejně jako v předchozích dvou měsících projevilo srovnání s nízkými čísly před rokem, uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

„Tak, jak produkce automobilek zásadně pomohla udržet meziroční růst průmyslu, ovlivnila i meziměsíční pokles. V říjnu se totiž opět začaly v tomto odvětví objevovat dílčí problémy se zásobováním některými komponenty,“ dodala vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová.

Růst českého průmyslu v září meziročně stoupl na 8,3 procenta. Posílila ho výroba motorových vozidel

Číst článek

V návaznosti na meziroční růst výroby aut se podle ČSÚ v říjnu zvýšila poptávka po elektrotechnické produkci, zejména po osvětlovacích zařízeních. Dařilo se také výrobě chladicích a klimatizačních zařízení, uvedli statistici.

„Za pětinovým poklesem v odvětví výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu stály odstávky v jaderných elektrárnách a dále výrazně nižší spotřeba plynu způsobená především mimořádně teplým počasím v kombinaci se šetřením,“ dodali.

Nové zakázky ze zahraničí se v říjnu meziročně zvýšily o 15,1 procenta, z tuzemska vzrostly o 24,6 procenta. Nové zakázky v meziročním srovnání ubyly v říjnu jen v hutnictví a slévárenství, kde se podle ČSÚ v poslední době projevuje vysoká energetická náročnost tohoto odvětví. Meziměsíčně se hodnota nových zakázek naopak mírně snížila, pokles zaznamenala většina sledovaných odvětví.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v říjnu meziročně snížil o 0,3 procenta. Jejich průměrná hrubá měsíční mzda vzrostla o 8,6 procenta.

Průmyslová výroba v Česku v říjnu 2022 meziročně stoupla o 3,1 procenta | Zdroj: Český statistický úřad

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme