Průmyslová výroba klesla v únoru skoro o 6 procent

Průmyslu v Česku se stále nedaří. Průmyslová výroba v únoru meziročně klesla skoro o 6 procent. To je horší výsledek než v lednu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výrobní linka. Ilustrační foto

Výrobní linka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

K meziročnímu poklesu průmyslové výroby nejvíce přispěla výroba motorových vozidel. Už v předchozím měsíci vykázal automobilový průmysl pokles výroby skoro o 9 procent. V únoru to bylo už přes 10 procent.

Kolínské automobilce TPCA se nedaří už delší dobu. Škoda Auto vyrábí méně i kvůli tomu, že připravuje linky na výrobu nového modelu Octavie. Tím, že zákazníci čekají na nové auto, Škoda také vysvětluje 30procentní propad v prodejích na českém trhu v únoru. Korejské firmě Hyundai se teď daří nejlíp.

Jakýkoliv výkyv ve výrobě aut se hned objeví v celkových číslech, protože produkce motorových vozidel tvoří skoro pětinu celkové průmyslové výroby a stejně vysoký podíl má i na celkovém vývozu. Automobilový průmysl je v útlumu, podle odborníků se výroba za celý rok sníží o procento ve srovnání s loňskem.

Propouštět se prý nebude

Přitom loni to bylo poprvé od roku 1999, kdy produkce aut v Česku poklesla, za předchozí dobu se zvyšovala a růst nezastavila ani finanční krize v roce 2008, která citelně poznamenala výrobu aut jinde v Evropě.

Šéf Sdružení automobilového průmyslu Martin Jahn v Hospodářských novinách nedávno uvedl, že v Česku dojde k poklesu produkce, který ale nebude velký. Český automobilový průmysl na tom bude stále lépe než Evropa jako celek, oživení produkce očekává nejdřív v druhé polovině příštího roku.

Propouštět se ale podle Jahna nebude. Automobilový průmysl v Česku zaměstnává více než 120 tisíc lidí, z toho ve Škodě Auto pracuje kolem 24 tisíc lidí.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme