Průmyslová výroba roste, ale jen díky loňskému poklesu

V Česku i zahraničí roste poptávka po našem průmyslu. Podle ekonoma ČSOB Petra Dufka se i tento faktor podepsal na růstu české výroby v únoru letošního roku. Rozhodující vliv na nejnovější čísla ale mají i loňské výsledky českého průmyslu, kdy výroba hodně klesala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na areál společnosti ArcelorMittal Ostrava

Pohled na areál společnosti ArcelorMittal Ostrava | Foto: F. Tichý

„Hlavním důvodem je nízká srovnávací základna. Přeci jen na začátku loňského roku klesala výroba o více než dvacet procent a tak letošní výsledky budou o něco pozitivnější. Nicméně podíváme-li se do struktury, tak zjistíme, že průmysl potáhne především výroba automobilů, která rovněž v loňském roce zpočátku hodně ztrácela,“ uvádí Dufek a dodává:

„Oživuje se poptávka v zahraničí, mírně rostou domácí i zahraniční zakázky. Situace se začíná zlepšovat.“

Podle odhadů ekonoma Dufka vzrostl letos v únoru český průmysl o sedm procent. Přesné výsledky dnes dopoledne zveřejní Český statistický úřad.

Květa Moravcová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme