Průmyslová výroba roste

V červenci statistici zaznamenali další významný meziroční nárůst průmyslové výroby, a to o 11 procent. I když se tempo růstu produkce zpomalilo z červnových 15 procent, je to letos už pátý růst přesahující psychologickou 10procentní hranici. V červenci se opět dařilo elektrotechnickému, ocelářskému a automobilovému průmyslu. Navíc po očištění od vlivu menšího počtu pracovních dnů byla červencová průmyslová produkce v porovnání s loňskem dokonce o 18 procent vyšší, oznámil dnes Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tkalcovské stroje

Tkalcovské stroje

K výborným výsledkům přispívá podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské zejména to, že mnoho podniků vyrábí na plné obrátky. "Mezi ně patří především hutě, železárny, válcovny, dále také montážní provozy pro mobilní telefony a počítačový hardware. Výroba dílů a příslušenství motorových vozidel včetně železničních vagónů rovněž pokračuje v expanzi. Hlavním motorem růstu je nevídaná poptávka po kovech a produktech z nich včetně trubek z Číny."

Růst zakázek pro domácí průmysl přitom podle Heleny Horské z Raiffeisenbank naznačuje, že průmysl poroste vysokým tempem i v následujících měsících. "Očekáváme, že letošní rok se zvýší objem průmyslové výroby o více než 10 procent. Zlepší se také obchodní bilance. Také si myslíme, že zítřejší údaje o HDP mohou nalnit optimistická očekávání na trhu. Růst průmyslu je velmi dynamický a může znamenat, že přidaná hodnota v průmyslu porotste rychleji, než se očekávalo. Koruna má tedy důvod opatrně posilovat.

Markéta Kaclová, Milan Kopp, Petr Doležel, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme