Průmyslová výroba se v listopadu propadla nejvíc v historii Česka

Hospodářská krize dorazila do České republiky. Dokazují to statistická čísla z konce loňského roku. V listopadu klesla průmyslová výroba o víc než 17 procent. V odvětví dopravních strojů a zařízení se přitom propadla o 30 procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

montážní linka v TPCA

montážní linka v TPCA | Foto: TPCA

V listopadu se snížila nejen průmyslová výroba, ale také zaměstnanost a zakázky v tomto odvětví. To naznačuje, že těžké období bude ještě pokračovat. Jak přitom upozorňuje hlavní analytik Poštovní spořitelny Jan Bureš, na výsledcích je alarmují rychlost pádu výroby.

"Průmysl skončil v listopadu historicky nejhorším propadem v dějinách české ekonomiky. A je to velice špatné číslo, i pokud vezmeme v potaz nižší počet pracovních dní. Oproti říjnu se také projevuje to, že padají prakticky veškerá odvětví a nejenom automobilový průmysl a strojaři, kteří jsou i nadále hlavními tahouny tohoto propadu," řekl Radiožurnálu Bureš.

Přečtěte si také:
Statistický úřad potvrdil prudký pokles českého zahraničního obchodu
Důvěra Čechů v ekonomiku je nejnižší za posledních 9 let

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme