Průmyslová výroba se v srpnu nečekaně prudce odrazila ode dna

Českému průmyslu se daří. Výroba v srpnu vzrostla meziměsíčně o téměř 5 procent. Zároveň stouply i nové zakázky podniků. Vyplývá to z dnešní zprávy statistického úřadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka Porsche v Lipsku

Automobilka Porsche v Lipsku | Foto: Klára Stejskalová

Dařilo se výrobcům plastů a kovových výrobků. Největší skok ale zaznamenaly automobilky, připomíná hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

„Podle údajů Českého statistického úřadu velmi silně vzrostl příspěvek výroby motorových vozidel,“ potvrzuje Brožka.

To by podle jeho slov potvrzovalo hypotézu o oživení české automobilové produkce s příchodem nových modelů.

„Zdá se tedy, že tento efekt konečně vidíme i ve statistikách. Výroba motorových vozidel v srpnu meziročně vzrostla o velmi vysokých 26,1 procenta,“ uvádí konkrétní čísla Michal Brožka.

Českému průmyslu pomohl k rychlému růstu vývoz. Podle hlavního ekonoma HB Securities Vojtěcha Bendy by mělo oživení pokračovat.

„Tahounem jsou klíčová odvětví, jako je výroba aut, plastu a kovových výrobků. Růst průmyslové výroby v podstatě kopíruje strukturu, kterou vidíme v oživení exportu – rostoucí zahraniční poptávka je největším tahounem průmyslové výroby,“ říká Benda.

Že by tento trend měl pokračovat i s následujících měsících, podle něj naznačuje dvouciferný růst zahraničních zakázek pro české průmyslové podniky.

Vývoj průmyslové výroby v Česku (srpen 2012 - srpen 2013) | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme