Průmyslová výroba v Česku klesla v červnu meziročně o víc než pět procent

Průmyslová výroba v Česku se stále propadá. V červnu meziročně klesla o více než 5 procent. To je více, než čekali analytici. Přesto se ale podle některých odborníků vývoj měsíc od měsíce až na pár výjimek mírně zlepšuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmysl (ilustrační foto)

Průmysl (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Důležité jsou údaje, které srovnávají průmyslovou výrobu meziročně. V tomto srovnání ke zlepšení ještě nedochází. Červnovou produkci ovlivnily povodně a také to, že červen měl o jeden pracovní den méně než loni.

Dlouhodobý pokles průmyslové výroby je dán především snižující se výrobou strojů nebo aut, což jsou klíčová odvětví průmyslu. Jejich pokles se pak projevuje na celkové produkci, navíc stroje a auta tvoří významnou část exportu.

Největší podíl na vývozu celého českého průmyslu směřuje do Německa, jenže i tato největší evropská ekonomika roste v posledních kvartálech pomaleji než dříve, stejně tak další země Evropské unie. Výsledky největších odběratelů se tak odrážejí na celkovém stavu průmyslu.

„Především je důležité, aby se dařilo našim hlavním obchodním partnerům. Pokud očekávání dalšího zlepšování vytrvají, pokud se nestane něco tragického v eurozóně, pokud nepřijde další fiskální restrikce, tak věřím tomu, že český průmysl bude dále pokračovat v nějaké pomalejší, ale přesto expanzi,“ říká analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Oživení závisí i na domácnostech

Oživení hospodářství je jedním z cílů současné vlády. Průmysl v Česku se významně podílí na tvorbě hrubého domácího produktu, proto je jeho podpora naprosto klíčová. Pokud ale nebude mít současná vláda podporu ve sněmovně, nemůže uvažovat o tom, že by výrazně ovlivnila hospodářství.

„Česká vláda má tradičně velice malé možnosti, jak podpořit hospodářství. Daleko důležitější jsou rozhodnutí domácností a výkony exportérů,“ vysvětluje hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Na situaci reagují i samotné firmy. Jak uvádí ve své poslední analýze Svaz průmyslu a dopravy, podniky musí nadále bojovat s nedostatečnou poptávkou. Firmy budou opatrné v investování a také v nabírání nových pracovníků.

V letošním roce by míra nezaměstnanosti měla vrcholit. Svaz očekává pokles zaměstnanosti v podnicích téměř o jedno procento.

Vývoj průmyslové výroby 6/2012 - 6/2013 | Foto: ČTK

kko, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme