Průmyslová výroba v Česku se dál propadá a nedaří se ani stavebnictví

Česká průmyslová výroba v říjnu sice meziročně o víc než čtyři procenta narostla, po přepočítání na počet pracovních dní je to ale opět pokles, a to o 3,3 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Nadále se nedaří ani stavebnictví. Jeho výkon klesl o 4,3 procenta, a pokračuje tak v dlouhodobém propadu. Stavební firmy dál snižovaly počet zaměstnanců, postavilo se i méně bytů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výrobní linka Škoda Yeti

Výrobní linka Škoda Yeti | Foto: Škoda Auto

Na negativním výsledku průmyslové výroby se podepsaly dva až tři hlavní obory, říká analytik společnosti Home Credit Michal Kozub. „Jeden z nich je výroba počítačů a elektronických zařízení. Dalším je výroba v hutích a výroba železa, kdy jedna z hutí na Ostravsku pozastavila výrobu,“ přiblížil na Rádiu Česko.

Mezi obory, kterým se v říjnu naopak dařilo, patří například potravinářská výroba. „Ta skokově vzrostla o 7,8 procenta, zatímco v září klesla téměř o 8 procent. Byl to ale jednorázový skokový růst, který se v dalším měsíci zase může dostat ke standardním hodnotám kolem jednoho dvou procent,“ řekl analytik.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější čísla ČSÚ v průmyslu a stavebnictví jsme na Rádiu Česko rozebrali s analytikem společnosti Home Credit Michalem Kozubem.

Nejdůležitějším hybatelem českého průmyslu je automobilová výroba. Ta v září výrazně poklesla, ale v říjnu se dostala ke stejným hodnotám jako v minulém roce.

„Jde ale o to, že poptávka po autech jak v Evropě, tak i v Česku není nejsilnější, a pro tuto oblast bude pozitivní, pokud se bude udržovat kolem stabilních hodnot, kolem 100 procent,“ doplnil analytik.

Propad stavebnictví není podle něj překvapením. „Je pravda, že pokles o 4,3 procenta bez očištění a o 8 procent pokles po očištění je skoro už standardní výsledek českého stavebnictví.“

Změnu podle analytika nelze ve stavebnictví čekat ani na začátku příštího roku. „Nejsou žádné zásadní impulzy, které by donutily stavebnictví se rozhýbat a znovu jít do kladných čísel. Ani ze strany státu ve smyslu nějakých dopravních staveb nejsou velké zakázky. Například neustále se odkládá rekonstrukce dálnice,“ vysvětlil.

U průmyslu bude podle něj výrazně záviset na zahraniční poptávce a vývoji na zahraničních trzích. „Zejména pokud se bude dařit u automobilů, tak se bude také dařit českému průmyslu,“ dodal Kozub na Rádiu Česko.

Vývoj stavební a průmyslové výroby | Foto: ČTK

Ondřej Černý, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme