Průmyslová výroba v dubnu dál výrazně klesla, stavební o 2 procenta vzrostla

Průmysl se v dubnu opět propadl. Průmyslová výroba se meziročně snížila o 22 procent. V březnu se přitom už propad snížil jen na 12 procent. Naopak, v dubnu poprvé od loňského září vzrostla stavební výroba, meziročně o 2 procenta. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hutník

hutník | Foto: Česká televize

Propad českého průmyslu tak podle analytika ČSOB Petra Dufka pokračuje i přes zavedení šrotovného v okolních zemích, které umožnilo zvýšit výrobu v našich automobilkách.

"Největší propady v rámci průmyslu zaznamenávají výrobci kovů a železa, jejichž výroba klesá téměř o padesát procent. Je to velmi negativní trend, který naznačuje, že oživení ekonomiky, ať už české nebo evropské, je ještě zdaleka v nedohlednu."

"Německé šrotovné ovlivňuje výsledky českého průmyslu pozitivně. Přece jenom nám umožňuje zmírňovat ty propady, které se v tuto chvíli pohybují kolem dvaceti procent," dodal Dufek.

Poprvé od loňského září naopak v Česku rostla stavební výroba - v dubnu meziročně o dvě procenta. Analytik ČSOB Petr Dufek říká, co za růstem stojí: "Na jedné straně klesá bytová výstavba a výstavba komerčních nemovitostí, na straně druhé stále narůstá výstavba infrastruktury, především dopravní. Za pozitivním výsledkem stavebnictví jsou rozhodně peníze z veřejných rozpočtů - ať už z těch českých nebo evropských. Za růstem stavebnictví stojí i sezónní faktory a především počasí, které bylo tentokrát příznivé, a umožnilo zrychlit výstavbu infrastruktury právě v dubnu."

Související příspěvky:
Míra nezaměstnanosti v květnu zůstala na 7,9 procenta
Průměrná mzda v prvním čtvrtletí vzrostla o 534 Kč
Stát hospodařil ke konci května se schodkem 71 miliard korun
Český průmysl dál klesá, nepomohlo ani šrotovné
Důvěra v domácí ekonomiku i přes krizi roste
Výstavba bytů se v Česku propadla skoro o 9 procent

Marika Táborská, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme