Průmyslová výroba v eurozóně i EU v listopadu propadla o 0,1 procenta

Průmyslová výroba za loňský listopad poklesla v eurozóně a Evropské unii o desetinu procenta. Čísla dnes vydal Evropský statistický úřad Eurostat. Oproti říjnu došlo k mírnému zpomalení poklesu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portugalská automobilka Autoeuropa (ilustrační foto)

Portugalská automobilka Autoeuropa (ilustrační foto) | Foto: Volkswagen Autoeuropa, Volkswagen Autoeuropa

Podle hlavního ekonoma ČSOB Martina Kupky čísla vypovídají o tom, že ekonomická aktivita eurozóny jako celku zpomaluje. „A také potvrzují obavy řady ekonomů i politiků, že některé země eurozóny by mohly v roce 2012 opět prožít recesi, což je určitě zklamání po optimistickém začátku loňského roku,“ řekl na Rádiu Česko.

Mírný optimizmus ale přinesla dnešní aukce italských a španělských dluhopisů. O španělské dluhopisy byl nakonec nebývalý zájem, Španělsko v aukci získalo 10 miliard eur, což je dvojnásobek plánu. Slušná poptávka byla i v Itálii a také Maďarsko prodalo obligace v hodnotě zhruba 3,6 miliardy Kč.

Přehrát

00:00 / 00:00

kupka.mp3

„Aukce dluhopisů dopadly velmi dobře. Teď zbývá, a určitě to bude dělat i Evropská centrální banka, vyhodnotit příčiny tohoto příznivého vývoje. Tedy do jaké míry se odrazila nedávná opatření ECB pozitivně, do jaké míry hraje roli obecně zlepšený sentiment, nálada investorů a tak dále,“ vysvětlil.

Ratingová agentura Fitch Ratings míní, že by se měla Evropská centrální banka víc zapojit do záchrany eurozóny a začít rychle skupovat dluhopisy těchto zemí. Podle ekonoma je pohled agentury Fitch do určité míry určován obecním agenturním pohledem na situaci.

„Určitě je žádoucí, aby angažmá ECB, zejména do doby, než se rozběhne evropský stabilizační fond v posílené formě, bylo výrazné. Na druhou stranu přímý nákup dluhopisů není jedinou cestou, kterou může ECB pomoci. A myslím, že i kroky které udělala v minulých týdnech, byly efektivní. Teprve pokud by se ukázalo, že nezabírají, si dovedu představit, že může své angažmá posílit,“ přiblížil.

Martina Mašková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme