Průmyslová zóna v Žatci zaměstná do 2 let dalších 1000 lidí

V žatecké průmyslové zóně Triangl má do dvou let vzniknout 1000 nových pracovních míst, do průmyslového parku přibude celkem 5 nových investorů. Tři investoři jsou známi z dřívějška, jedná se o výrobce autodílů Gestamp a Panatoni a o opravárenský závod na energetické turbíny Caterpillar. Zbylí dva investoři nebyli jmenováni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Továrna na výrobu plochých obrazovek IPS v průmyslové zóně Triangl

Továrna na výrobu plochých obrazovek IPS v průmyslové zóně Triangl | Foto: David Hertl | Zdroj: Český rozhlas

Obří průmyslová zóna stála 2,5 miliardy korun, původně měla nabídnout 8000 pracovních míst. V současnosti zde pracuje zhruba 800 lidí, za tento rok má přibýt asi 300 dalších.

„Zóna byla nastartována v době, kdy velcí investoři začali ztrácet zájem. Jsme přesto rádi i za těch 800 pracovních míst. Navíc se blýská na lepší časy, když 3 firmy od příštího roku spustí svoji výrobu,“ tvrdí místostarosta Žatce Jan Novotný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místostarosta Žatce Jan Novotný a Marián Piecha z Ministerstva průmyslu a obchodu ve Světě o desáté o žatecké průmyslové zóně

Majitelem komplexu Triangl je Ústecký kraj, který se spolu s agenturou CzechInvest podílí na získávání investorů. „Jednání jsou složitá vzhledem ke globální situaci na trhu,“ dodává Novotný.

Průmyslové zóny se v Čechách budují od roku 1998. Podle ředitele odboru inovací a investic Ministerstva průmyslu a obchodu Mariána Piechy se jejich model osvědčil především u strategických průmyslových zón, které jsou například v Nošovicích pro Hyundai, v Kvasinách pro Škodu Auto, v Mošnově, Holešově, TPCA v Kolíně nebo i Triangl v Žatci.

Ministerstvo nabízí investorům levné pozemky, zrychlené stavební řízení nebo výběr lokality. „Asi si těžko představíme, že by automobilka Hyundai přišla do Nošovic a začala sama vykupovat pozemky a hádat se s místními zemědělci,“ říká Piecha.

Systém investičních pobídek má projednávat vláda, v současné době je v meziresortním připomínkovém řízení. Ministerstvo ho rozšířilo o podporu technologických center a strategických služeb.

„Zaměřujeme se tedy i na to, aby v rámci investic v České republice vznikala centra zaměřená na vědu a výzkum,“ vysvětluje Piecha. V tomto případě totiž nehrozí, že se firma přesune na Ukrajinu kvůli rostoucím mzdovým nákladům.

Tomáš Pavlíček, Lucie Maňourová, Aleš Kouba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme