Velká část průvodců bez pomoci státu ukončí živnost, kvůli koronaviru jsou na desetině zakázek

Jedinými zákazníky pro české průvodce jsou letos kvůli koronaviru jednotlivci a rodiny z Česka a okolních států. Přinášejí zhruba deset procent obvyklých zakázek. Většina průvodců je bez práce. Bez pomoci státu jich velká část po prázdninách skončí. Zástupci průvodců chtějí jednat s vládou. V tiskové zprávě to v pátek uvedla Asociace průvodců ČR.

Praha (Aktualizováno: 16:12 7. 8. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrad Karlštejn nabízí po svém znovuotevření prohlídky jedné trasy bez průvodce

V Česku podle předsedy Asociace průvodců ČR působí 4500 kvalifikovaných průvodců. Ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Téma podpory průvodců chce ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) otevřít na jednání vlády, sdělila ČTK ředitelka odboru komunikace MMR Veronika Vároši.

Průvodci budou muset podle asociace od září, kdy skončí pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) odklad záloh na sociální a zdravotní pojištění, přerušit živnost. Podle předsedy asociace Stanislava Volemana z letošní sezony nenašetřili ani na minimální odvody.

Turistů sem dorazilo méně než obvykle. Meziroční propad je 97 %, říká novinářka žijící ve Španělsku

Číst článek

„Období letních prázdnin pomalu končí a s ním zřejmě skončí i průvodci. Za stávajících podmínek se pokračovat nedá a příští turistická sezona je ještě daleko,“ uvedl.

Průvodcům podle Volemana kromě turistických skupin chybějí coby klienti také návštěvníci festivalů, kongresů a veletrhů.

Výpadek školních skupin

Na ztrátě se podepsal i výpadek školních skupin. Odhadovaná podpora nebo kompenzace pro překlenutí období bez turistů se podle něj přitom týká omezeného počtu OSVČ a v porovnání s dalšími vládními opatřeními je její objem zanedbatelný.

Koronavirus turisty od dovolené v Chorvatsku neodradil, oproti loňsku jich ale přijela jen polovina

Číst článek

V ČR podle něj působí 4500 kvalifikovaných průvodců. Průvodci stejně jako další OSVČ, které situace kolem koronaviru zasáhla, měli do 8. června nárok na státní příspěvek 500 korun denně.

„Ministerstvo pro místní rozvoj, které mělo pro průvodce a další zasažené OSVČ připravit návrh podpory, nedokázalo ani po dvou měsících s ničím přijít. Minulý týden to na společném jednání potvrdila zástupcům profesních organizací ministryně Klára Dostálová (za ANO).

Konec sezony v říjnu

Úředníci ministerstva financí a ministerstva pro místní rozvoj si věc navzájem přehazují jako horký brambor. Předseda vlády sice v březnu několikrát veřejně prohlásil, že nenechá nikoho padnout, avšak na písemnou výzvu Asociace průvodců ČR ze 7. července k přímému jednání o pomoci dosud neodpověděl,“ uvedl dále Voleman.

Kvůli koronakrizi přišlo české pivovarnictví bezmála o pět miliard korun. Ztráty nejsou konečné

Číst článek

„Chápeme tuto těžkou situaci, přímá dotace je neslučitelná s kompenzačním bonusem, který by se musel odečíst. Je potřeba také uvést, že prodloužení kompenzačního bonusu naráží na nesouhlas obcí a krajů. Situace kolem cestovního ruchu je kvůli pandemii velmi složitá a je zapotřebí využít systému sociální podpory skrze úřady práce,“ uvedla za MMR Vároši.

Průvodcům podle předsedkyně Sdružení průvodců Jany Mecnerové začíná sezona v březnu a trvá do října. Průvodcům by kromě jiného podle ní pomohlo snížení sazby daně z přidané (DPH) hodnoty u služby na deset procent.

Nyní podléhají základní sazbě 21 procent. Sjednocení sazby DPH u služeb cestovního ruchu na deset procent je součástí záchranného plánu oboru, které zpracovaly podnikatelské organizace. Vláda už snížila DPH u stravovacích i ubytovacích služeb.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme