Průzkum: Američané nechtějí před Vánocemi příliš utrácet

Američané mají letos před Vánoci hluboko do kapsy. Svědčí o tom už teď průběžné výsledky o předvánočním prodeji, který kvůli ekonomickým potížím v porovnání s předchozím rokem výrazně klesl. Je ale jeden obchodní řetězec, kterému současné problémy podle všeho pomáhají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výzdoba nákupního střediska v Pittsgurghu

Výzdoba nákupního střediska v Pittsgurghu | Foto: Miroslav Konvalina

Jen ve Spojených státech provozuje diskontní řetězec Wal-Mart 34 tisíc prodejen, další má v Mexiku, Kanadě, Británii a Japonsku. Je největším soukromým zaměstnavatelem na světě a loni měla obrat asi čtvrt bilionu dolarů.

Wal-Mart často čelí kritice, že zachází špatně se zaměstnanci a prodává zboží, které je levné, ale tomu také odpovídá jeho nižší kvalita. Jenže zatímco drtivá většina ostatních amerických prodejců zaznamenává menší zájem zákazníků, Wal-Mart si letos nemůže stěžovat.

Ukazuje to mimo jiné průzkum specializované agentury America´s Research Group: jestliže loni zavítala do Wal-Martu před svátky třetina Američanů, letos je to bezmála polovina.

Laciné zboží je pochopitelně hlavním magnetem, potvrzuje zákazník Robby. Proto si do Wal-Martu našel cestu i odhadem čtyřicetiletý Steve. Doufá, že tady nakoupí víc a utratí méně. Stejně jako jeho kamarád Scott. Ten je navíc nezaměstnaný, takže váží každý dolar.

A co se kvality zboží týče, není to prý tak zlé, jak se říká. Myslí si to aspoň afroameričanka Livie, podle které nabízí Wal-Mart za rozumnou cenu rozumnou kvalitu.

Definitivní výsledky předvánočních prodejů ve Spojených státech se dozvíme až v příštích dnech a týdnech. Už teď je podle všech průzkumů jasné, že Američané nechtějí příliš utrácet.

Wal-Mart a obchody zaměřující se právě na takové zákazníky, na tom ale podle všeho vydělají.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme