Polovina Čechů nesouhlasí s daňovou reformou, ukázal průzkum. Míní, že stát by teď měl spíše šetřit

Zrušení superhrubé mzdy a nové sazby daně z příjmu rozdělují českou společnost na dva stejně velké názorové tábory. Daňovou reformu v průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou televizi podpořilo právě 50 procent dotázaných. Více než polovina respondentů ale považuje za nezodpovědné daně snižovat, aniž by vláda řešila výdaje.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

Daňovou reformu v průzkumu podpořilo právě 50 procent dotázaných (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Za rozhodně nebo spíše neodpovědný tento krok za současné situace označilo téměř 80 procent dotázaných. Myslí si to dokonce tři z pěti voličů hnutí ANO. Dvě třetiny respondentů se pak obávají, že schodek státního rozpočtu způsobený daňovou reformou se projeví v místě jejich bydliště.

Nejméně pesimističtí jsou v tomto ohledu Pražané, naopak ve Zlíně se toho obává 83 procent dotázaných. Tři čtvrtiny obyvatel pak souhlasí s progresivním zdaněním pro osoby s příjmem nad 140 tisíc korun měsíčně.

Odpovědi na otázku Je podle vás snížení daní v současné situaci dobře, nebo špatně? | Zdroj: STEM/MARK / Česká televize

Vyšší daně pro lidi s příjmy nad 140 tisíc korun měsíčně naopak podpořily tři čtvrtiny dotázaných. Proti jsou nejčastěji voliči ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

Mezi respondenty mírně převažovali ti, kteří by peníze navíc ze slevy na dani ušetřili. Utratilo by je jen 47 procent z nich, další zhruba tři procenta nevědí.

Odpovědi na otázku Je podle vás v pořádku, aby lidé s příjmem nad 140 tisíc korun měsíčně platili vyšší daně? | Zdroj: STEM/MARK / Česká televize

Tři z pěti dotázaných se pak shodují, že by stát měl za současné situace spíš šetřit než utrácet.

V průzkumu agentury STEM/MARK odpovídal reprezentativní vzorek 1000 lidí. Probíhal mezi 25. a 27. listopadem.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme