Necelá pětina Čechů má před svým protějškem finanční tajemství. Je i méně společných účtů

Tajemství týkající se peněz má před partnerem nebo partnerkou 18 procent Čechů. Častěji jsou to muži než ženy, nejvíce ve věku 35 až 44 let se základním nebo středoškolským vzděláním a z menších obcí od 1000 do 1900 obyvatel. Vyplývá to z průzkumu, který agentura NMS Market Research uskutečnila pro Raiffeisenbank mezi více než tisícovkou respondentů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankomat

Společný účet na domácnost, ze kterého platí pravidelné platby i vše ostatní, má 28 procent Čechů (ilustrační foto) | Foto: Michal Jarmoluk | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Celkem 61 procent Čechů žije ve společném soužití. Na 14 procent Čechů žijících v partnerském soužití v posledním roce něco tajně koupilo a ve 39 procentech případů to stálo více než 5000 Kč. Pět procent dotazovaných má nějaký tajný účet, o kterém protějšek neví.

Česká národní banka banka zpřísnila podmínky pro hypotéky. Pro lidi do 36 let budou limity mírnější

Číst článek

„Zajímavé je, že v průzkumu, který dělala v roce 2018 Raiffeisen stavební spořitelna, uvedlo společný účet 41 procent dotazovaných. Letos má společný účet už jen 28 procent Čechů. Zdá se, že se změnilo fungování domácností a přestává platit pravidlo, že jeden drží kasu a druhý basu. Časy, kdy většinou muž poslal celou výplatu na společný účet a žena z něj pak vše platila, jsou pravděpodobně minulostí,“ uvedla mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká.

Mezi partnery jsou častější oddělené účty, má je 58 procent respondentů, kteří se o pravidelné měsíční platby dělí podle domluvy.

Větší investice, více diskuse

Společný účet na domácnost, ze kterého platí pravidelné platby i vše ostatní, má 28 procent Čechů a 11 procent má společný účet na pravidelné platby a k tomu každý svůj účet na vlastní výdaje.

„Naše data ukazují, že čím jsou investoři bonitnější, tím častěji se o financích a investicích baví partneři nebo rodinní příslušníci společně. Zároveň také společně o investicích rozhodují. Jeden z nich mívá ale rozhodující slovo, bez ohledu na to, zda je to muž, či žena,“ řekl investiční stratég Jan Sušánka ze společnosti Sušánka & partneři.

Naopak lidé ze střední třídy mívají strach, že protějšek může vydělávat více, a proto ve financích nerozhodují dohromady. Někteří mají dokonce další účty, o kterých partner nebo partnerka neví, podotkl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme