Průzkum: Obyvatelé Ostravy se více bojí nezaměstnanosti než znečištěného ovzduší

Většině obyvatel České republiky vyhovuje, v jakém prostředí žijí a jaký vzduch dýchají, přesto, že je řada míst, kde kvalita životního prostředí není nijak ideální. Podle výsledků průzkumu společnosti Factum Invenio, jsou tři čtvrtiny Čechů a Moravanů spokojeny se stavem přírody v okolí jejich bydliště. Zvláštní pozornost zaměřili sociologové na hlavní město Prahu a na Ostravu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Masarykovo náměstí v Ostravě

Masarykovo náměstí v Ostravě | Foto: Tomáš Adamec

Nejhůře lidé hodnotili ekonomickou situaci a nezaměstnanost v okolí svého bydliště, nespokojeno bylo v této oblasti 77 procent obyvatel Česka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ozvěn dne byl generální ředitel společnosti Factum Invenio Jan Herzmann

V Praze cítí problém nezaměstnanosti 18 procent lidí, v Ostravě to je 71 procent obyvatel. Přesto by si obyvatelé Ostravy přáli, aby se u nich dále rozvíjel těžký průmysl. Stát by podle třetiny z nich měl podporovat jeho modernizaci. Jeho pokračování, jako jistotu stabilní práce, by chtělo sedm z deseti dotázaných. Celkem 45 procent z nich by dokonce chtělo průmysl rozšířit.

„Dá se říct, že lidé, kteří žijí v dobrých ekonomických podmínkách mají více prostoru starat se o životní prostředí, o znečištění ovzduší. Zatímco ti, kteří se bojí o své základní ekonomické jistoty, dávají přeci jenom přednost každodennosti, tedy hlavně zaměstnanosti,“ říká generální ředitel společnosti Factum Invenio Jan Herzmann.

Dvě třetiny obyvatel jsou spokojeny také s možnostmi kulturního vyžití a s hromadnou dopravou.

Šetření by mohlo podle Herzmanna posloužit i jako orientační materiál především pro magistráty, pokud o ně projeví zájem.

ČRo, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme