Průzkum: S dopady finanční krize bojuje více než polovina českých firem

Téměř pětina českých firem plánuje kvůli finanční krizi propouštění zaměstnanců. Vyplynulo to z průzkumu, který pro Hospodářské noviny zpracovala Hospodářská komora. Průzkum zjišťoval, jaký vliv má světová finanční krize na české firmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České peníze

České peníze | Foto: Filip Rožánek

Podle výsledků s dopady krize bojuje už více než polovina českých firem. Jaké problémy to jsou, řekl Radiožurnálu prezident Hospodářské komory Petr Kužel:

"Finanční a ekonomická krize a recese stojí naše firmy miliony korun. Ono se to odrazilo už v létě, kdy koruna velmi radikálním způsobem posílila. To, co se odehrává v současných dnech, je samozřejmě několikanásobné promítnutí toho, co se stalo v našem okolí, jak dopadají volby a v neposlední řadě je to samozřejmě o ztrátě finančních operací, o ztrátě trhu."

Prezident ČSA: Kvůli finanční krizi bude menší zájem o leteckou dopravu

Celosvětová finanční krize se promítá i do letecké dopravy. Na jedné straně díky poklesu cen ropy získávají letecké společnosti levnější palivo, na druhé straně firmy šetří, a tak jejich zaměstnanci méně cestují. Platí to i pro ČSA, které podle prezidenta Radomíra Lašáka vykázaly ve třetím čtvrtletí vynikající výsledek, nicméně do budoucna očekává menší zájem o cesty vzduchem.

"Ten nárůst cestujících samozřejmě není tak dramatický a dokonce si myslím, že až teď přijdou nové statistiky, že tam bude stagnace nebo možná v některých ohledech i pokles. To do budoucna může nějakým způsobem negativně ovlivnit na to navazující ekonomiku. Je to ale věc, která není specifická pro ČSA, která se týká celého odvětví," uvedl Lašák.

Jaroslav Skalický, Alžběta Rákosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme