Průzkum: skoro dvě procenta českých firem vlastní ‚bílí koně‘ s bydlištěm na úřadě

Téměř dvě procenta českých firem mají vlastníka nebo člena statutárního orgánu s trvalým bydlištěm na městském úřadě. Jde tedy o bezdomovce, uvádí ve svém novém průzkumu společnost Bisnode. Firmy s takovým majitelem jsou často výrazně rizikovější a obchodní partneři by si je měli prověřovat.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podnikatel v kanceláři (ilustrační foto)

Podnikatel v kanceláři (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Podle průzkumu společnosti Bisnode jde o 8200 českých firem. Tolik jich má ve vedení člověka, který má trvalou adresu na městském nebo obecním úřadě. Ve většině případů, konkrétně v 81 procentech, jde o muže. Právě společnosti napsané na tzv. bílé koně jsou daleko rizikovější a jejich obchodní partneři by si je měli důkladněji prověřovat.

„Ukázalo se, že pokud je firma propojená v uvozovkách s bezdomovcem, tak je v rámci obchodního styku rizikovější než ostatní společnosti. Společnosti propojené s bezdomovcem jsou přitom daleko častěji nespolehlivými plátci DPH nebo čelí negativním událostem, což jsou úpadky, exekuce nebo insolvence,“ řekla pro Radiožurnál Petra Štěpánová, analytička společnosti Bisnode.

'Úkryt' na městském úřadě

Negativní událostí, tedy zmiňovaným úpadkem, exekucí nebo insolvencí je postiženo víc než 4 a půl procenta hodnocených společností proti 1,7 procenta celé podnikatelské základny.

Lidé si trvalou adresu na městský úřad zapisují často proto, aby se vyhnuli svým povinnostem, případně se skrývají před věřiteli nebo státem. Může jít také o zkrachovalé podnikatele. Tím, že si lidé zapíšou trvalé bydliště na úřad, ze sebe v podstatě udělají bezdomovce žijícího na ulici. A to i přesto, že někdy žijí pohodlný život. Pro věřitele a všechny, kterým dluží, jsou ale nedostižní.

Na dobré adrese

Co se týká Prahy, je jednoznačným rekordmanem ve vedení takovýchto bezdomovců městský úřad Prahy 4 - tam je zapsáno 199 podnikatelů. Dalších 152 takových osob je hlášených v Praze 6 a 132 jich mají v Praze 8. Mimo Prahu nejvíce podnikatelů bydlí na úřadě ve Zlíně, a to 139, v Kladně jich mají 85.

Pozor na nepřijaté hovory. Podvodníci se snaží vymámit z Čechů peníze za volání do zahraničí

Číst článek

Firmy se ale často svým povinnostem vyhýbají i díky takzvaným virtuálním adresám. Jde o adresy, na kterých mají společnosti zapsané sídlo, ale ve skutečnosti tam nikdo z firmy nesedí. Stejně tak existují i oblíbené adresy, na kterých jsou zapsány desítky, stovky, nebo dokonce tisíce firem.

Pražským rekordmanem je v tomto Rybná ulice - konkrétně číslo 24. Na této adrese má své sídlo víc než tři a půl tisíce společností. Lukrativní papírová adresa vyjde na dvě stovky měsíčně. Podle průzkumu společnosti Merk.cz je takových adres v Praze 200. Druhou nejoblíbenější adresou v Praze je Kaprova ulice číslo 14  - na té má své virtuální sídlo skoro tři tisíce společností.

Firmy si sídlo v centru Prahy vybírají často proto, že zkrátka vypadá dobře - třeba zmiňovaná Rybná ulice je blízko nákupního centra Palladium na náměstí Republiky a v blízkosti Pražské burzy. Navíc šance na kontroly třeba ze strany Finančního úřadu je velmi malá - třeba na Praze 2 vychází kontrola jednou za víc než 370 let.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme