Průzkum: Třetina německých investorů by v ČR už neinvestovala

Česko a Německo vydělají na tom, až se v květnu úplně otevře německý pracovní trh pro Čechy a další středo a východoevropské země. Shodli se na tom v Berlíně ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek a jeho německý protějšek Rainer Brüderle.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Marián Vojtek

I když zájem o uplatnění na německém trhu zřejmě nijak prudce nestoupne, jeho uvolnění by podle ministra Kocourka mohlo posílit konkurenceschopnost obou ekonomik a také jejich provázanost.

Někteří komentátoři ale v této souvislosti upozorňují na průzkum, který zveřejnila Česko-německá obchodní a průmyslová komora, a podle kterého třetina z oslovených německých investorů uvedla, že by z řady důvodů už do českého podnikatelského prostředí nešla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ozvěn dne byl prezident Česko-německé obchodní a průmyslové komory Radomír Šimek.

„Průzkum byl proveden mezi tisícovkou firem, které už v Česku pracují a jsou aktivně činné. Jsou to tedy reálné zkušenosti,“ doplnil v Ozvěnách dne prezident komory Radomír Šimek.

Podle něj je závěr analýzy určitý posun oproti předchozím letům, kdy 20 procent firem uvádělo, že by investovaly jinde než v ČR, nyní v posledním roce je to 30 procent.

„Problém je v tom, že německý investor je dost konzervativní, plánuje dlouhodobě dopředu. Jestliže ale teď investoři tvrdí, že by chtěli investovat někde jinde, to ještě neznamená, že opustí ČR okamžitě ze dne na den. Ale je to určitá indikace k tomu, že začíná přemýšlet trochu jinak,“ vysvětlil.

Důvěra je tady i nadále

Potvrdil, že českému trhu přesto Němci důvěřují skoro nejvíc ze středo a východoevropských států, hned po Slovensku. Připomněl, že Slovensko se dostalo před ČR po pětiletém prvenství Česka.

„Ale ta důvěra je tady i nadále, protože podle průzkumu 39 firem chce rozšířit své investice v Česku a více 30 procenz chce nabírat další zaměstnance,“ upřesnil Radomír Šimek, prezident Česko-německé obchodní a průmyslové komory.

bre, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme