První den s EET. Přes 2,8 milionu účtenek, zdražování i protesty. Systém ale fungoval bez problémů

Restaurace a hotely v Česku od půlnoci evidují tržby elektronicky. Do EET se zatím zapojilo 37 181 podnikatelů. Během prvního dne provozu odeslali na servery Finanční správy přes 2,8 milionu účtenek. Podle Finanční správy fungoval systém bez problémů.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Provozovatelé restaurací a hotelů začali od čtvrteční půlnoci elektronicky evidovat tržby

Provozovatelé restaurací a hotelů začali od čtvrteční půlnoci elektronicky evidovat tržby | Zdroj: ČTK

„Ke 23. hodině jsme evidovali 2,8 milionu účtenek,“ řekla Zpravodajskému webu Českého rozhlasu mluvčí Finanční správy Petra Petlachová.

Provoz EET podle ní fungoval po celý den plynule a bez problémů. „Doba odezvy centrálního systému je v průměru hluboko pod jednou sekundou, což je pod limitem, který byl stanoven,“ dodala Petlachová.

Přehrát

00:00 / 00:00

První den s EET. Přes 2,8 milionu účtenek, zdražování i protesty. Systém fungoval bez problémů

Její slova potvrdil také prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. „Systém technicky ten nápor zvládnul. Monitorovali jsme to a nemáme žádné zásadní zprávy o technických problémech ze strany ministerstva financí,“ uvedl Stárek. Dodal ale, že na řadě míst ale provoz EET zkomplikovalo slabší internetové připojení.

Ostrý provoz systému ale provázejí jiné problémy. Podnikatelé a drobní živnostníci si podle tajemnice Asociace podnikatelů a manažerů Alžběty Baloghové si stěžují, že jim nikdo s EET nedokáže pomoci.

„Pokud zavolají na infolinku EET, tak jim řeknou, že poskytují pouze obecné informace. Když zavolají na nějakou technickou službu Finanční správy, tak tam mluví složitým IT jazykem. Komunikace je hodně dlouhá a zabere to obrovské množství času,“ vysvětluje Baloghová.

Přes 200 podnikatelů se pak ve čtvrtek zapojilo do protestu proti elektronické evidenci tržeb. Na hodinu, ale někde i na celý den, zavřeli své provozovny. Některé provozovny také kvůli zavedení Elektronické evidence zdražily.

'My hospodští jsme v první linii. Z restaurací se stanou klubovny.' Začíná platit EET

Číst článek

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ale tvrdí, že k tomu není důvod, protože vláda snížila DPH ve stravovacích zařízeních z 21 na 15 procent.

„Ten, který daně neplatil, tak pro něj není motivační, že jsme snížili ty daně DPH od 1. 12, no tak ti, kteří platili, tak mají tu výhodu a logicky nemusí zdražovat, a naopak z toho mají prospěch,“ řekl ministr Českému rozhlasu.

Finanční správa začne kontrolovat, jak provozovny dodržují EET, až za několik dní. Nejprve hodlá analyzovat data, podle nichž vytipuje podnikatele, kteří hotovostní tržby vůbec neevidují.

Na protest proti zavedení EET uzavřela majitelka Kavárny Jankl na jeden den svoji provozovnu nedaleko centra Pacova na Pelhřimovsku | Foto: ČTK

Někteří z téměř 40 tisíc podnikatelů, kterých se EET v první fázi týká, plošný systém vítají a větší komplikace jim to nezpůsobuje. Jiní už ale své podniky raději zavřeli. Systém je pro ně příliš nákladný nebo se bojí pokut.

„Nový systém je natolik přísný, že už mě de facto nenechává přežít. Mně za každou operaci, pokud by neproběhla, tak jak má, hrozí pokuta 500 tisíc korun. Což v reálu znamená, že mi u každé operace hrozí exekuce mého bytu, protože jiný majetek de facto nemám,“ řekla paní Eva, která raději svůj podnik zavřela.

Vláda si od zavedení elektronické evidence slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. „EET je samozřejmě hlavně narovnání podnikatelského prostředí, ale také opatření proti daňovým únikům. Je tedy namířené proti těm, kteří neplatí daně. A tady je 169 miliard krácených tržeb ročně,“ tvrdil Babiš.

Nové opatření se ale nelíbí ODS a TOP 09. Pravicová opozice EET ostře kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků. Systém by proto chtěly zrušit. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek v úterý dokonce přirovnal EET ke koncentračnímu táboru.

„Budeme šťastni za každého, kdo z toho koncentračního tábora unikne, ale především chceme ten koncentrační tábor zrušit," uvedl Kalousek. Za nevhodný příměr se později omluvil.

Ministr financí Andrej Babiš navštívil pražskou restauraci Magická zahrada, kde si prohlédl provoz po spuštění EET | Foto: ČTK

První fáze EET začala od prosince platit pro hotely a restaurace. Další firmy se budou zapojovat v následujících měsících. Druhá vlna se bude týkat maloobchodníků a velkoobchodníků. Registrační pokladny začnou používat od prvního března příštího roku.

Přesně o rok později se do EET zapojí zhruba 160 tisíc živnostníků, kteří přijímají platby v hotovosti včetně platebních karet - tedy třeba cukráři, stánkaři nebo taxikáři.

Jako poslední si registrační pokladny pořídí asi 150 tisíc podnikatelů a firem, kteří se zabývají třeba výrobou nábytku nebo papíru. Čtvrtá fáze EET se bude týkat ale i kadeřnictví nebo třeba hodinových manželů, a to od prvního června 2018.

Elektronická evidence tržeb (EET) | Foto: Český rozhlas

Český rozhlas, Martin Karlík, Anna Jadrná, Ondřej Látal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme