K omezení vývozu české pšenice nedojde, uvedlo ministerstvo. Svaz pekařů ale varuje před nárůstem cen

Kvůli válce na Ukrajině stoupají ceny pšenice. Ministerstvo zemědělství ale neuvažuje o jakýchkoli restrikcích exportu obilovin. Dostalo se tak do rozporu se Svazem pekařů a cukrářů, který varuje před vysokými cenami a nedostatkem pšenice v budoucnu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČSÚ: Sklizeň obilí meziročně klesne o 7,5 %, úroda řepky stoupne.

„Česko je ve výrobě pšenice plně soběstačné. Dokonce máme v obilovinách velkou nadprodukci,“ uvedl Bílý (Ilustrační foto) | Foto: Meric Tuna | Zdroj: Fotobanka Unsplash

Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý ve středu uvedl, že k jakýmkoliv restrikcím exportu pšenice mohlo dojít pouze v celoevropské rovině. „V tuto chvíli žádná omezení neplánujeme. Bylo to i předmětem jednání v Bruselu,“ potvrdil pro server iROZHLAS.cz Bílý.

Ředitel Svazu pekařů a cukrářů varuje před vysokými cenami pšenice. Vláda omezení vývozu odmítá

Číst článek

Jinak ale situaci vidí ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý. Podle něj jsou ceny pšenice asi o polovinu vyšší než loni na jaře. „Okolní země, Polsko, Rumunsko nebo Bulharsko, určitá omezení ve vývozu pšenice zvažují, Maďarsko už tomu přistoupilo,“ uvedl pro Radiožurnál Hlavatý. Bílý s ním nesouhlasí.

Porušení evropského práva

„V Maďarsku to sice sledují, ale nemyslím si, že by omezili vývoz. V tom případě by zasáhla Evropská komise,“ řekl Bílý. Uvedl, že není třeba se obávat nedostatku nebo vysokých cen pšenice. „Česko je plně soběstačné. Dokonce máme v obilovinách velkou nadprodukci,“ vysvětlil Bílý.

Hlavatý varoval před alarmujícím nedostatkem obilí ve státech severní Afriky a na Blízkém východě. Kvůli válce na Ukrajině nemohou obchodníci z těchto regionů skupovat obilí z Ukrajiny a Ruska a budou hledat právě v Evropě. Bílý se k těmto informacím odmítl vyjádřit.

Pokud by Česko omezilo vývoz jakékoli komodity, šlo by o porušení evropského práva. V reakci na diskusi ohledně vývozu pšenice to na středečním zasedání sněmovního evropského výboru řekl podle ČTK náměstek pro řízení Sekce pro evropské záležitosti Štěpán Černý.

Alžběta Indrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme