Půjčí si a ještě mu za to banka dá peníze. Na záporný úrok dostal úvěr i ČEZ

Elektrárenská skupina ČEZ patří k prvním podnikům, které si u banky půjčily peníze na záporný úrok. Znamená to, že banka ještě platí firmě za to, že si u ní vzala úvěr. Za záporné úroky může politika centrálních bank, které se snaží podpořit utrácení a investice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„V poslední době se nám opakovaně stalo, že jsme přijali krátkodobé úvěry za negativní úrokové sazby,“ potvrdil mluvčí ČEZu Ladislav Kříž s tím, že se jednalo o půjčky v eurech.

„Určitě svoji roli v tom hraje naše zavedenost na finančních trzích s tím, že plníme vždy vzorně veškeré své závazky,“ doplnil mluvčí.

U jaké banky a kolik peněz si ČEZ půjčil, není jasné – jsou to důvěrné informace, které podniky ani finanční domy obvykle nesdělují.

Pro podnik je výhodné půjčit si peníze a místo úroků, které by měl platit, za to dostat ještě peníze, ale vydělat mohou i banky. Může za to politika Evropské centrální banky (ECB), která drží záporné úrokové sazby.

„Možná to zní paradoxně, ale vydělávají na tom tak, že si s ještě nižší zápornou sazbou půjčí od Evropské centrální banky. Tam si mohou půjčit peníze až s úrokovou sazbou -0,4 a pak například se sazbou -0,1 poskytnou takový úvěr firemnímu klientovi. A ten rozdíl 0,3 procenta je potom ten bankovní zisk,“ vysvětlil hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Ekonom: Záporné sazby tu nebudou navždy

ECB i jiné centrální banky doufají, že záporné sazby rozproudí financování investic a zvednou inflaci.

Mohlo by to však vést i k tomu, že finanční domy budou odmítat vklady, protože mají dost peněz od centrální banky a budou nabízet podnikům, že jim zaplatí, pokud si od nich půjčí peníze.

Ostatně už dnes jsou některé banky, které svým klientům nepřipisují úroky, ale nechávají si platit za to, že drží jejich peníze na účtu.

Ekonom David Marek však upozorňuje, že záporné sazby jsou jen dočasné.

„Úroková sazba je časová hodnota peněz, která nám říká, jak jsou drahé peníze v budoucnosti oproti penězům dnes. Myslím, že záporné úrokové sazby tady nebudou navždy a dříve nebo později po možná několikaletém dobrodružství se zápornými úrokovými sazbami se svět vrátí do normálu, do světa před zrcadlo,“ dodal Marek.

Jitka Hanžlová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme