Půjčky na nákupy nezvládá splácet každý desátý Čech

Zadlužení domácností považují mnozí experti za stále větší hrozbu. Evropská centrální banka zveřejnila varování na nesplácené dluhy domácností, které mohou zkomplikovat nastartované ozdravení bank. Odhalila, že zadlužení domácností roste. Například půjčky na nákupy už nezvládá splácet každý desátý Čech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové byty

Nové byty | Foto: Marián Vojtek

Zadlužení domácností je nový fenomén, který je potřeba brát v úvahu. V posledních letech zadlužení domácností výrazně narostlo. Pokud dojde ke krizi, tak domácnosti nemají jak své půjčky zvládnout.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zadlužené domácnosti.mp3

Problémy domácností mají vliv na celou ekonomiku prostřednictvím poklesu agregátní poptávky. Úvěry domácnostem tvoří významnou část portfolií bank.

Z tohoto pohledu je třeba riziko monitorovat a postihnout. Současné stresové testy se snaží riziko odrazit. Mají v sobě zabudované modely krizového rizika, které se snaží riziko odhadnout. K dispozici ale nejsou historická data, na kterých by se modely daly odhadnout.

„V řadě zemí jsou k dispozici individuální data domácností, které jsou sbírána prostřednictvím statistických šetření. Z výdajů, příjmů a půjček domácností se dá odhadnout vývoj ekonomiky. Výsledky testů jsou vstupem do zátěžových testování bank,“ říká Petr Jakubík, ekonom České národní banky, který nyní pracuje v Evropské centrální bance.

Roman Chlupatý, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme