Putin chce jednat s Běloruskem a Kazachstánem o měnové unii

Vladimir Putin chce s Běloruskem a Kazachstánem jednat o vytvoření měnové unie. Slibuje si od toho lepší ochranu společného finančního trhu. Ruský prezident to navrhl na summitu v kazašské Astaně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimir Putin, Nursultan Nazarbajev a Alexander Lukašenko v Astaně

Vladimir Putin, Nursultan Nazarbajev a Alexander Lukašenko v Astaně | Zdroj: ČTK

Se svými protějšky Nursultanem Nazarbajevem a Alexandrem Lukašenkem ruský prezident mluvil o perspektivách jednotného trhu v rámci Euroasijské hospodářské unie.

Karel Svoboda z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd UK ale za návrhem na vytvoření měnové unie Ruska, Běloruska a Kazachstánu vidí spíš politické motivy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rusko chce jednat s Běloruskem a Kazachstánem o měnové unii. Mluvil o tom Karel Svoboda z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy

„Praktické motivy tam příliš nevidím. Putin má tyto integrační snahy už delší dobu a musím přiznat, že se mu příliš nedaří. Se samotným Běloruskem pořádají jednotný stát už asi od roku 1995, a že by to mělo nějaký efekt, to se říct nedá,“ komentuje nejnovější inciativu ruského prezidenta Svoboda.

Partnerstvím s Běloruskem a Kazachstánem chce podle jeho názoru Vladimir Putin ukázat, že se obejde bez Západu. Příliš mnoho jiných spojenců totiž Rusko v tuto chvíli nemá.

„Ono když už se podíváme na to, kdo pojede na ty oslavy výročí konce Velké vlastenecké války, tak to nejsou zrovna početné zástupy západních státníků, mám-li to říct takto mírně. A to, že se spojuje s Běloruskem a Kazachstánem, tím má naznačit: Podívejte se, my máme alternativu, my nemusíme spoléhat jenom na Západ,“ poznamenává Svoboda.

„Čili řekl bych, že tam je tento motiv velice silný. Navíc, je to velmi populární, nebo zdá se to být populární, jakési obnovování Sovětského svazu. Byť tedy samozřejmě Vladimir Putin není hloupý, on ví, že Sovětský svaz znovu nepostaví, ale je to jakási snaha postavit to na jiných základech.“

Bělorusko i Kazachstán pod tlakem Moskvy

Motivy Běloruska a Kazachstánu připojit se k této měnové unii podle Karla Svobody souvisejí s tím, že obě postsovětské republiky jsou pod poměrně velkým tlakem ze strany Ruska. A to nejen kvůli tomu, že obě země mají relativně početnou ruskou menšinu.

„U Běloruska je to ještě tak, že vlastně ani ta jeho národní identita není příliš jednoznačně daná. A oni se obávají toho, že když úplně odmítnou, tak že jim to přinese problémy. Na druhou stranu je tam nezanedbatelná výhoda zvláště pro Bělorusko v oblasti dotací,“ vysvětluje Svoboda.

„Pro Kazachstán je ten důvod zase to, že skrz Rusko jde valná část jeho surovin, ropy, zemního plynu, a nemůže si dovolit se s Ruskem příliš rozhádat. Nicméně moje taková suchá předpověď je, že oni se sice dohodnou, jakoby že budou něco dělat, ale že to opět vyjde do ztracena, jako to vyšlo vždycky,“ uzavírá Karel Svoboda z Institutu mezinárodních studií.

Tomáš Pavlíček, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme