Putin chce znovu zavést střídání času, v Rusku to může způsobit chaos

Přestože někdejší prezident Dmitrij Medveděv před rokem zrušil pravidelné střídání letního a zimního času, Kreml by rád posun času zavedl znovu. S myšlenkou přišel Vladimir Putin. Prezident sepsal zákon, který opět přinutí Rusy dvakrát za rok přeřídit hodinky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

změna času, hodinky

změna času, hodinky | Foto: Fotobanka stock.xchng

Až 55 procent lidí údajně chce, aby se čas opět posouval. Údajně si stěžují, že jim přechod na věčné léto - Rusko loni nepřešlo z letního na zimní čas - sebral denní světlo a půl roku vstávají do tmy. Tvrdí to alespoň ruská Duma, která o obnově zimního času jedná.

Posun času zrušil loni v únoru bývalý ruský prezident Medveděv na nátlak organizací, především průmyslníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

S publicistou Janem Petránkem o znovuzavedení zemního času v Rusku

Zastánci změny často argumentují až bizarními důvody. Například tvrdí, že krávy jsou nešťastné, protože si musí počkat na dojení o hodinu déle. Ruská energetická doprava si zase myslí, že střídáním času sníží dodávky energie až o 17 procent.

Podle odborníků jsou ale takové důvody nesmyslné. Naopak se tím v zemi vytvoří neobvyklý zmatek, již dnes se o své správné fungování obávají dráhy, lidé mají problémy s kupováním letenek.

Co doopravdy stojí za Putinovým rozhodnutím, tedy není zcela jasné, sociologové spekulují i o tom, že je to vzkaz ruského prezidenta Medveděvovi, kterého chce po volbách zbavit křesla ministerského předsedy.

Jan Petránek, Denisa Morgensteinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme