Putin nabízí Pekingu suroviny i byznys

O energetice a ekonomice jedná v Pekingu ruský premiér Vladimír Putin s čínským protějškem Wen Ťia-paem. Za dvoudenní návštěvou ruského politického matadora by ale podle komentátorů mohla být i dohoda o dodávkách ruského plynu Číně. Tu už pět let brzdí vzájemné spory o ceně této suroviny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský premiér Vladimír Putin (vlevo) se setkal se svým čínským protějškem Wen Ťia-paem v Pekingu.

Ruský premiér Vladimír Putin (vlevo) se setkal se svým čínským protějškem Wen Ťia-paem v Pekingu. | Zdroj: Reuters

Putinova návštěva v Pekingu je jeho první zahraniční cestou od oznámení kandidatury na post ruského prezidenta v příštím roce, což by mohlo mít vliv i na další vývoj zahraniční politiky Ruska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Asijská zpravodajka Českého rozhlasu Kateřina Procházková mluví o návštěvě Vladimía Putina v Číně v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Vladimír Putin se navíc v poslední době netají tím, že by se Rusko mohlo začít výrazněji přiklánět k Východu, tedy k Asii místo k Evropě. Dokazuje to i fakt, že Čína je v současnosti už největším ruským obchodním partnerem. Předběhla například i Německo.

Obě země mají už několik let nevyjasněné spory o cenách plynu, který by chtělo Rusko vyvážet do Číny. Neshody o odběru této strategické suroviny blokují už více než pět let výstavbu dvou plynovodů ze Sibiře do Číny. Rusko pak tím, že se nemůže s Čínou dohodnout, ročně ztrácí miliardy dolarů, které by za plyn mohlo do Číňanů získávat.

Dlouhodobě narušené spory nevylepšily ani dvě nedávné špionážní aféry. První bylo nelegální kopírování ruských bojových letounů Číňany a druhé zdražení údajného čínského špiona, který s prý pokoušel koupit technickou dokumentaci ruského systému protivzdušné obrany S300, která je v Rusku chráněna jako státní tajemství.

Hanka Shánělová, Kateřina Procházková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme